SKŁADNIKI:
4
jajka,
¾
szklanki cukru,
2
szklanki mąki tortowej,
½
szklanki oleju,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
1
łyżeczka sody oczyszczonej,
1
szklanka posiekanych orzechów włoskich,
3
duże jabłka,
50g
rodzynek,
1
tabliczka mlecznej czekolady.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając
ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do
pieczenia. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu do
ciasta dodaję orzechy, rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłka.
Mieszam.
2.
Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną
papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 190
stopni.
3.
Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą
robię na wierzchu ciasta esy floresy.