środa, 24 września 2025

Grzyby leśne marynowane

Sezon grzybowy w pełni. Ja uzbierane grzyby oprócz suszenia, także marynuje. Dzięki czemu cieszę się ich smakiem przez całą zimę. Do zamarynowania wykorzystałam grzyby: podgrzybki, prawdziwki, maślaki i borowiki.





SKŁADNIKI:
1,5 kg obranych grzybów leśnych,
Zalewa:
1 litr wody,
1/2 szklanki octu,
1/3 szklanki cukru,
1 kopiasta łyżeczka soli,
2 cebule,
4 liście laurowe,
6 ziaren ziela angielskiego,
1/2 łyżki gorczycy,
ziarna pieprzu czarnego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Grzyby leśne dokładne płucze i kroję mniejsze kawałki. Przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję łyżkę octu. Gotuję około 5 minut. Odcedzam.
2. Cebulę kroję w grubszą kostkę. Z podanych składników gotuję zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucam podgotowane grzyby. Razem wszystko gotuję 15 minut. 
3. Gorące grzyby z zalewą przekładam do słoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuje 20 minut. 

poniedziałek, 15 września 2025

Kwaśnica z wędzonym boczkiem

Będąc na wakacjach w górach uwielbiam zajadać się kwaśnicą. Dziś postanowiłam przygotować tę zupę w domu. Z racji tego, że w lodówce miałam tylko wędzony boczek to kwaśnice przygotowałam z boczkiem. Wyszła przepyszna. 


SKŁADNIKI:

500g kapusty kiszonej,

350g wędzonego boczku,

1 cebula,

600g ziemniaków,

3 liście laurowe,

4 ziarna ziela angielskiego,

1 łyżeczka kminku,

szczypta majeranku,

sól,

pieprz,

olej,

woda.


PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę kiszoną przekładam do garnka. Zalewam wodą (tak by była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję około 15 minut.

2. Cebulę kroję w kostkę i szkle na oleju. Boczek wędzony kroję w grubszą kostkę i chwilę podsmażam na patelni. Cebulę i boczek dodaje do kapusty. Wszystko razem gotuję do momentu, aż kapusta i boczek będą miękkie. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. 

3. Obrane ziemniaki gotuje do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dodaję do kapusty. Gotową kwaśnice wykładam na talerz.