![]() |
Tradycyjna kuchnia Kasi
środa, 24 września 2025
Grzyby leśne marynowane
poniedziałek, 15 września 2025
Kwaśnica z wędzonym boczkiem
Będąc na wakacjach w górach uwielbiam zajadać się kwaśnicą. Dziś postanowiłam przygotować tę zupę w domu. Z racji tego, że w lodówce miałam tylko wędzony boczek to kwaśnice przygotowałam z boczkiem. Wyszła przepyszna.
![]() |

SKŁADNIKI:
500g kapusty kiszonej,
350g wędzonego boczku,
1 cebula,
600g ziemniaków,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
szczypta majeranku,
sól,
pieprz,
olej,
woda.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę kiszoną przekładam do garnka. Zalewam wodą (tak by była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję około 15 minut.
2. Cebulę kroję w kostkę i szkle na oleju. Boczek wędzony kroję w grubszą kostkę i chwilę podsmażam na patelni. Cebulę i boczek dodaje do kapusty. Wszystko razem gotuję do momentu, aż kapusta i boczek będą miękkie. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
3. Obrane ziemniaki gotuje do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dodaję do kapusty. Gotową kwaśnice wykładam na talerz.
niedziela, 8 czerwca 2025
Ciasto Truskawkowa Mgiełka
W niedzielny poranek zapraszam na pyszne ciasto Truskawkowa Mgiełka. Ciasto jest lekkie i rozpływa się w ustach. To połączenie biszkoptu, musu truskawkowego i bitej śmietany.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
3/4 szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
1 szklanka mąki tortowej,
1/2 łyżki octu,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
Mus truskawkowy:
1 kg truskawek,
1,5 łyżki cukru pudru,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
Masa śmietanowa,
700 ml śmietany 30%,
2 opakowania śmietan fixu,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka żelatyny,
100 ml wody,
Dodatkowo;
1 tabliczka białej czekolady.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w temperaturze 170. stopni.
2. Mus: Truskawki obrać z szypułek. Około 70 dag zmiksować blenderem na mus. Podlać odrobiną wody i postawić na ogniu doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Wymieszać. Dodać pokrojone truskawki, te które nam zostały. Odstawić do przestudzenia. Tężejący mus wyłożyć na biszkopt. Wyrównać i wstawić do lodówki.
3. Masa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodać żelatynę. Ubić. Masę wyłożyć na ciasto. Wyrównać.
4. Czekoladę bardzo drobno posiekać nożem. Posypać nią wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki.
niedziela, 18 maja 2025
Deser Malinowa Fantazja
W niedzielne popołudnie zapraszam na obłędny deser malinowy. Deser ucieszy podniebienie zarówno małych jak i dużych smakoszy.
Przepis na 4 deserki
SKŁADNIKI:
12 sztuk herbatników,
150g mrożonych malin,
250ml wody,
1 opakowanie galaretki malinowej,
300ml śmietany 30%,
1 opakowanie fixu do śmietany,
1 łyżka cukru pudru,
kilka sztuk bezów,
maliny do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatniki kruszymy i układamy na dnie pucharków.
2. Do wrzącej wody wrzucamy maliny i wsypujemy galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęstniejącą galaretkę wykładamy do pucharków.
3. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do pucharków.
4. Na wierzch deserów kruszymy bezy. Dekorujemy malinami.
środa, 24 stycznia 2024
Drożdżowe ślimaki z powidłem i migdałami
niedziela, 1 października 2023
Malinowo- cappuccinowa pychotka
Prawie każdy z nas uwielbia słodkości i nie wyobraża sobie niedzielnego poranka bez filiżanki aromatycznej kawy i kawałka pysznego ciasta. Ja dziś proponuję ciasto "Malinowo- cappuccinowa pychotka". To połączenie lekkiego dwukolorowego ciasta z kremem cappuccinowym, galaretką i malinami. Ciasto nie jest trudne do przygotowania i na pewno zaskoczy swoim smakiem wielu miłośników słodkości.
Ciasto ciemne:
6 żółtek,
2 całe jajka,
1/2 szklanki cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 ml oleju,
Ciasto jasne:
6 białek,
1 kopiasta szklanka cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu 10%,
100 ml oleju,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu o smaku cappuccino bez cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
500g świeżych malin,
3 opakowania galaretki malinowej,
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz cukier razem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej.
2. Ciasto jasne: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i razem miksuję. Następnie do piany dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet i olej.
3. Na blaszkę o wymiarach 35cmx22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto mieszam widelcem. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
4. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Ugotowany budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Masą przekładam upieczone ciasto.
5. Maliny układam na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretką zalewam maliny na cieście. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
niedziela, 22 stycznia 2023
Ciasto Popapraniec
Do niedzielnej kawy proponuję pyszne ciasto Popapraniec. Ciasto będące połączeniem ciasta makowo- kakaowo- koksowego z pysznym kremem budyniowym, dżemem i galaretką. Ciasto doskonale sprawdzi się na każdej domowej imprezie, bo jest przepyszne.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
5 jajek,
1 szklanka mąki tortowej,
¾ szklanki cukru,
¼ szklanki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ szklanki wiórków kokosowych,
½ szklanki maku,
2 łyżki kakao.
Masa:
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
500ml mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 kostka masła,
4 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych,
2
opakowania galaretki poziomkowej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka oraz cukier. Następnie cienkim strumykiem wlać olej oraz dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a do trzeciej kokos. Każdą z części wymieszać. Na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) nakładać po łyżce każdego z ciast. Jedno obok drugiego, tak by powstała szachownica. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.
2. Masa: Z mleka odlać 150ml i wymieszać proszki budyniowe. Pozostałe mleko zgotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie. Gotować około 2 minut cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Dodać zimny budyń i razem utrzeć.
3. Na jednym z blatów ciasta rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć i rozsmarować połowę masy budyniowej. Ułożyć drugie ciasto. Ciasto posmarować resztą dżemu i wyłożyć pozostałą masę. Galaretki rozpuścić w 750ml wrzącej wody. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.
Do przygotowania ciasta zainspirował mnie przepis na blogu Danka Pichci.
piątek, 6 stycznia 2023
Zupa grochowa z chrupiącymi grzankami
Dzisiaj na moim blogu przepis na pyszną zupę grochową z grzankami. Zupa doskonale rozgrzeje w chłodne zimowe dni.
SKŁADNIKI:
Zupa:
300g grochu łuskanego,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 cebula,
250g boczku wędzonego,
250g kiełbasy cienkiej,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
woda,
oliwa,
Grzanki:
1 duża bułka,
100 g masła.
PRZYGOTOWANIE:
1. Groch przekładam do garnka, Wlewam około 2,5 litra wody. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję pod przykryciem około godziny.
2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Kiełbasę oraz boczek także kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Obraną marchewkę i pietruszkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję jeszcze około godziny.
3. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
4. Bułkę kroję w kostkę. Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję bułkę i podsmażam do momentu, aż grzanki będą rumiane.
5. Zupę wylewam na talerze, posypuję grzankami i podaję.
niedziela, 27 listopada 2022
Roladki z tortilli z serem i szynką
Za nieco ponad miesiąc Sylwester. Dziś mam dla Was doskonałą propozycję na sylwestrowy stół, czyli pyszne roladki z tortilli. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Nikt im się nie oprze.
SKŁADNIKI:
4 placki tortilli,
2 opakowania serka kanapkowego śmietankowego,
8 plastrów szynki,
8 plastrów sera żółtego,
1 sałata lodowa,
1 papryka czerwona,
½ pęczka szczypiorku,
4
łyżki majonezu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Placki tortilli podgrzewam około minuty w nagrzanym piekarniku.
2. Jeden z placków tortilli smaruję serkiem kanapkowym i majonezem. Posypuję posiekanym szczypiorkiem. Układam liście sałaty i po dwa plastry szynki i sera. Na brzegu placka kładę pokrojoną w podłużne paski paprykę.
3. Placek ciasno zwijam w rulon i zawijam w folię spożywczą. Tak samo przygotowuję pozostałe placki. Wkładam do lodówki na około 3 godziny.
4. Przygotowane rulony z tortilli odwijam z folii i kroję na ok. 1cm kawałki. Układam na talerzu i podaję.
niedziela, 13 listopada 2022
Miodownik królewski
Do niedzielnej kawusi proponuję pyszne ciasto Miodownik królewski. Ciasto w miarę szybko się przygotuje. Może być doskonałą propozycją na zbliżające się święta. Do przygotowania ciasta użyłam miodu wielokwiatowego, który otrzymałam od Pasieki Miodowe Wzgórze.
SKŁADNIKI:
Ciasto miodowe:
500g mąki,
200g masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu Wielokwiatowego z Miodowe Wzgórze,
½ szklanki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
Biszkopt:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
1 szklanka mąki tortowej,
½ łyżki octu,
½ łyżki proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1,5 łyżki cukru kryształu,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru pudru,
200g masła,
1 łyżeczka soku z cytryny,
Polewa:
2 łyżki margaryny,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
3 łyżki wody,
Dodatkowo:
1 słoiczek powideł śliwkowych,
płatki migdałowe do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam. Łączę z masłem. Dodaję miód, cukier, jajka oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Każdą z części rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 24x24cm). Piekę około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
2. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ubijam. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24x24cm). Piekę około 25 minut w temperaturze 175 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodaję zimny budyń i ucieram na puszystą masę.
4. Polewa: Wszystkie składniki polewy przekładam do garnuszka. Gotuję na małym ogniu około 3 minut cały czas mieszając. Odstawiam na chwilę do przestudzenia.
5. Jedno z ciast miodowych smaruję powidłami śliwkowymi. Na powidłach układam drugie ciasto miodowe. Na cieście rozsmarowuję połowę masy budyniowej. Układam biszkopt. Na biszkopt wykładam drugą część masy. Rozsmarowuję masę i układam trzecie ciasto miodowe. Wierzch ciasta smaruję przygotowaną polewą i posypuję płatkami migdałowymi.
Do przygotowania ciasta wykorzystałam miód wielokwiatowy, który otrzymałam od Pasieki Miodowe Wzgórze. Miód to idealny dodatek do ciast, ciastek, deserów, sosów i marynat. To także doskonały słodzik napojów. Warto go nabyć i wykorzystać w swojej kuchni.