wtorek, 27 lutego 2018

Sałatka z porem, kukurydzą i makaronem

Zgodnie z tradycją polski stół musi uginać od różnych potraw i smakołyków. Dziś przedstawiam przepis na lekką sałatkę warzywną z makaronem. Sałatkę tę przygotowuję na każdą imprezę. Nie może jej zabraknąć na moim stole.



SKŁADNIKI:
1 por,
½ puszki kukurydzy konserwowej,
½ słoika selera konserwowego,
100g makaronu w kształcie ryżu,
3 jajka,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pora kroję w półplasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 5 minut pod przykryciem. Następnie odcedzam na sitku i studzę. Kukurydzę oraz selera odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo. Obieram i kroję w małą kostkę. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam.
2. Do salaterki przekładam pora, kukurydzę, seler, jajka oraz makaron. Dodaję majonez. Mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Gotową sałatkę wykładam na talerz.


niedziela, 25 lutego 2018

Wytrawne ciastka francuskie z brokułem, rybą i pieczarkami

Dziś polecam przepis na pyszne wytrawne ciastka z ciasta francuskiego. To doskonała przekąska dla każdego. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil.



SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 filet z dorsza lub mintaja,
½ brokuła,
1 cebula,
200g pieczarek,
80g żółtego sera,
oliwa,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie.

PRZYGOTOWANIE:
1. Brokuła dzielę na różyczki i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Cebulę kroję w kostkę, a pieczarki w plasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażam 5 minut na oliwie. Rybę kroję na mniejsze kawałki. Odsmażam na oliwie po 3 minuty z każdej strony.
2. Ciasto francuskie kroje na mniejsze prostokąty. Na każdym kawałku ciasta kładę porcję podsmażonych pieczarek, kawałki ryby oraz brokuła. Oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch ciastek posypuję startym żółtym serem.
3. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni..

czwartek, 22 lutego 2018

Omlet z cukinią i pomidorem

Na jutrzejsze śniadanie polecam pyszny omlet z cukinią i pomidorem. Omlet jest szybki i łatwy do przygotowania. Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie.



SKŁADNIKI:
1 mała cukinia,
1 pomidor,
1 cebula,
3 jajka,
½ łyżeczki bazylii,
2 łyżki masła,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Pomidora oraz cebulę kroję w kostkę. Na patelnię z oliwą przekładam warzywa. Smażę około 5 minut.
2. Jajka wybijam do miseczki i lekko ubijam trzepaczką. Dodaję podsmażone warzywa oraz bazylię , sól i pieprz. Mieszam.
3. Na patelni rozpuszczam masło. Wlewam masę jajeczną i smażę na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie przy pomocy płaskiego talerza przewracam omlet na drugą stronę i smażę jeszcze przez 3 minuty. Gotowy omlet wykładam na talerz.   

środa, 21 lutego 2018

Zielony koktajl z kiwi, gruszki i natki

Zimową porą nasz organizm ma większe zapotrzebowanie na witaminy. Dziś przedstawiam przepis na pyszny odżywczy koktajl, który zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Napój doskonale ugasi pragnienie i doda energii w pochmurne zimowe dni.


SKŁADNIKI:
2 sztuki kiwi,
2 gruszki,
½ pęczka natki pietruszki,
1/3 szklanki wody niegazowanej,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka pestek dyni.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kiwi obieram i przekrawam na pół. Gruszki obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki.
2. Do blendera przekładam owoce oraz natkę pietruszki. Wszystko razem miksuję. Następnie wlewam wodę i sok z cytryny. Blenduję.
4. Pestki dyni prażę na suchej patelni. Gotowy koktajl przelewam do szklaneczek. Wierzch posypuję pestkami dyni.  

niedziela, 18 lutego 2018

Jabłkowa Fantazja

Zimową porą bardzo często mamy ochotę na "coś słodkiego". Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu przypadnie do gustu.



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
½ szklanki mąki,
2 łyżeczki kakao,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietanowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
200g masła,
3 łyżki cukru pudru,
Masa jabłkowa:
3 duże jabłka,
1 szklanka wody,
2 opakowania galaretki cytrynowej,
Masa śmietanowa:
400 ml śmietany 30%,
1 opakowanie śmietan- fix,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżka żelatyny,
100 ml wody,
Dodatkowo:
50g wiórków kokosowych.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24 cm x 32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń i ucieram. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję.
3. Masa jabłkowa. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Jabłka duszę około 15 minut na małym ogniu. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę jabłkową wykładam na ciasto. Wyrównuję.
4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem ze śmietan- fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję żelatynę. Ubijam. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję.
5. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni, aż nabiorą złotego koloru. Wierzch ciasta posypuję kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.

niedziela, 11 lutego 2018

Sałatka szwajcarska

W niedzielne południe polecam przepis na pyszną sałatkę z szynką, ogórkami i żółtym serem. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a jej smak zachwyci każdego. Sałatkę z powodzeniem można podać na imprezie karnawałowej.



SKŁADNIKI:
200g szynki konserwowej,
150g sera żółtego,
5 ogórków konserwowych,
4 jajka,
3 łyżki majonezu,
½ łyżeczki musztardy,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Szynkę konserwową, ser żółty oraz ogórki konserwowe kroję w cienkie paseczki. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w paski.
2. Przygotowane składniki: szynkę, ogórki, jajka oraz ser przekładam do salaterki. Dodaję majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Sałatkę podaję z pieczywem.

wtorek, 6 lutego 2018

Gniazdka z serka homogenizowanego z czekoladą

Z kilka dni Tłusty Czwartek. W ostatnie dni Karnawału możemy nie liczyć kalorii i pozwolić sobie na odrobinę słodkości. Dziś polecam przepis na szybkie i łatwe do przygotowania gniazdka z serka homogenizowanego. Warto je przygotować, bo są przepyszne.


SKŁADNIKI:
300g serka homogenizowanego waniliowego,
3 jajka,
2,5 szklanki mąki pszennej,
1 łyżka cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Serek homogenizowany miksuję razem z jajkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia.
2. Pergamin tnę na kwadraty o boku 5 cm. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na kawałki pergaminu wyciskam okrągłe gniazdka.
3. Gniazdka wkładam na rozgrzany olej (papierem do góry). Gdy wypłyną na wierzch delikatnie zdejmuję papier. Gniazdka smażę na złoty kolor z dwóch stron.
4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam usmażone gniazdka.

niedziela, 4 lutego 2018

Łabędzi Puch

Ciasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek,
¾ szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa:
3 szklanki mleka,
2 czerstwe bułki kajzerki,
100g wiórków kokosowych,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki cukru kryształku,
300g masła,
Posypka:
80g wiórków kokosowych,
1 łyżka masła,
3 łyżki cukru,
Dodatkowo:
½ słoika dżemu z czarnej porzeczki.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa: Bułki kajzerki kroję na mniejsze kawałki. Bułki zalewam 2 szklankami mleka. Odstawiam na 15 minut, aby zmiękły. Następnie bułki ugniatam widelcem, do uzyskania papki. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam. Pozostałą szklankę mleka gotuję razem z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dodaję masę bułeczkową. Mieszam i gotuję do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję masę bułeczkową. Ucieram.
3. Posypka: Łyżkę masła rozpuszczam razem z cukrem. Dodaję wiórki kokosowe. Mieszam i smażę do momentu, aż kokos nabierze złotego koloru.
4. Jeden blat biszkoptu smaruję dżemem porzeczkowym. Wykładam połowę masy kokosowo- bułeczkowej. Wyrównuję. Na masie układam drugi blat biszkoptu. Wykładam pozostałą masę. Wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję podsmażonym kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.