poniedziałek, 28 maja 2018

Tort truskawkowy z borówkami

Do poniedziałkowej kawusi proponuję pyszny tort truskawkowy z dodatkiem borówek. Tort jest lekki i orzeźwiający. Zasmakuje zarówno małym, jak i dużym smakoszom.






SKŁADNIKI:
Biszkopt jasny:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
1 kopiasta szklanka mąki,
6 łyżek oleju,
½ łyżki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżki octu,
1,5 łyżki kakao,
Masa truskawkowa:
800 g truskawek,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
700ml śmietany 30%,
2 opakowania śmiet fixu,
1,5 łyżki cukru pudru,
150g borówek,
Dodatkowo:
100 ml likieru truskawkowego,
100g płatków migdałowych,
świeże kwiaty i owoce do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i żółtka. Ubijam. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i ciemny nasączam likierem truskawkowym.
3. Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję tężejący mus truskawkowy. Miksuję.
4. Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Masę dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję truskawki oraz borówki. Mieszam.
5. Na biszkopt jasny wykładam połowę masy z owocami. Przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam drugą część masy z owocami. Przykrywam biszkoptem jasnym. Masą truskawkową bez owoców smaruję boki i wierzch tortu oraz dekoruję brzegi. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Studzę. Płatkami obsypuję boki tortu. Wierzch tortu dekoruję świeżymi kwiatami oraz owocami. Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki.

piątek, 25 maja 2018

Pizza z szynką, fasolką szparagową i ogórkiem

W piątkowy wieczór przedstawiam przepis na pyszną pizzę z szynką i warzywami. To idealna przekąska na letnią imprezę pod chmurką. Pizza zachwyci każdego. Doskonale smakuje z ketchupem lub sosem czosnkowym. Do przygotowania pizzy użyłam wyśmienitej Szynki Dymionej firmy Hańderek.




SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
200 ml letniej wody,
20g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
½ łyżeczki soli,
2 łyżki oliwy,
Dodatkowo:
3 ogórki kiszone,
1 duży pomidor,
2 cebule,
200g fasoli szparagowej,
100g sera żółtego,
1,5 łyżeczki bazylii,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól oraz oliwię. Wlewam rozpuszczone drożdże. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Cebulę kroję w piórka. Szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kroję na mniejsze kawałki. Szynkę kroję w grubsze paski. Ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w kostkę.
3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrąg i układam na blaszce. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście układam kolejno warstwy cebuli, ogórków, pomidora, szynki oraz fasolki. Całość oprószam solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch pizzy posypuję startym na tarce o dużych oczkach serem.
4. Pizzę piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni.





czwartek, 24 maja 2018

Koktajl truskawkowo- waniliowy

Truskawki to owoce mające wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Korzystajmy z okazji, że jest ich obecnie pod dostatkiem i przygotujmy z tych wspaniałych owoców pyszne desery, ciasta i koktajle. Dzisiaj zapraszam na pyszny koktajl truskawkowo- waniliowy.



SKŁADNIKI:
300g świeżych truskawek,
300 ml pitnego jogurtu waniliowego,
1 łyżeczka brązowego cukru.

PRZYGOTOWANIE:
1. Truskawki obieram z szypułek. Przekładam do wysokiego naczynia. Wlewam schłodzony jogurt waniliowy. Dodaję brązowy cukier.
2. Wszystko razem dokładnie miksuję blenderem. Gotowy koktajl przelewam do szklaneczek i od razu podaję.

wtorek, 22 maja 2018

Dorsz w sosie śmietanowo- koperkowym ze szparagami

Sezon szparagowy w pełni. Dzisiaj proponuję przepis na pysznego dorsza w sosie śmietanowym ze szparagami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z młodymi ziemniakami.




SKŁADNIKI:
2 płaty dorsza,
1 cebula,
½ wiązki zielonych szparagów,
150 ml śmietany 30%,
½ pęczka koperku,
2 łyżki masła,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Szparagi gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję na mniejsze kawałki.
2. Cebulę kroję w piórka. Rybę kroję na kawałki. Masło rozpuszczam na patelni. Układam rybę oraz cebulę. Smażę na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony.
3. Do ryby dodaję szparagi. Całość zalewam śmietaną. Dodaję posiekany koperek. Wszystko razem duszę około 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

niedziela, 13 maja 2018

Truskawkowa Chwila

Już już wkrótce nasze ogrody będą pełne pysznych truskawek, a my możemy przygotowywać z nich pyszne ciasta i desery. Ciasto Truskawkowa Chwila to pyszne połączenie biszkoptu, masy śmietanowej oraz truskawek i galaretki. Nawet jeden kęs ciasta sprawi radość dla naszego podniebienia.




SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
4 łyżki oleju,
2/3 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżki octu,
Masa śmietanowa:
400ml śmietany 30%,
1 opakowanie fixu do śmietany,
1 łyżka żelatyny,
100ml wody,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1,5 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
500g truskawek,
3 opakowania galaretki truskawkowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie do masy dodaję kolejno olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto przelewam na blaszkę o wym. 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temp. 170 stopni.
2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz śmietan fixem. Dodaję zimną żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję.
3. Truskawki obieram z szypułek. Owoce kroję w grubsze plasterki i układam na cieście.
4. Galaretki rozpuszczam w litrze wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

wtorek, 8 maja 2018

Indycze klopsiki duszone w młodej kapuście

Dzisiaj polecam przepis na pyszną wiosenną potrawę, czyli indycze klopsiki duszone w młodej kapuście. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.




SKŁADNIKI:
Klopsy:
400g mięsa mielonej indyczego,
1 cebula,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
Kapusta:
1 główka młodej kapusty,
1 cebula,
1 pęczek koperku,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Klopsy: Do mięsa mielonego dodaję pokrojoną w małą kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy mięsnej formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażę na rumiano na oleju.
2. Kapusta: Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Gotuję około 5 minut. Wodę odcedzam. Na dno garnka z kapustą wrzucam masło. Dodaję posiekany koperek, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Kapustę mieszam i smażę około 10 minut.
3. Do kapusty dodaję usmażone klopsy. Wlewam odrobinę wody. Delikatnie mieszam i wszystko razem duszę około 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

wtorek, 1 maja 2018

Ciasto krucho- drożdżowe z rabarbarem

Powoli rozpoczynamy sezon rabarbarowy. Rabarbar to roślina mająca wiele cennych właściwości leczniczych. Ja najczęściej wykorzystuje go do przygotowania ciast lub kompotu. Tym razem wykorzystałam rabarbar do przygotowania ciasta krucho- drożdżowego. Ciasto wyszło przepyszne. Jest warte polecania.




SKŁADNIKI:
Ciasto:
½ kg mąki,
1 jajko,
2 żółtka,
250g margaryny,
½ szklanki cukru,
2,5 łyżki śmietany 18%,
30g drożdży,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
½ kg rabarbaru,
2 łyżki bułki tartej,
2 opakowania cukru waniliowego,
2 łyżki cukru kryształu,
1,5 łyżeczki cynamonu,
cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i drożdżami. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną cześć ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 25cm x25cm. Drugą część ciasta dzielę na mniejsze porcje i wkładam na godzinę do zamrażalnika.
2. Ciasto na blaszce posypuję bułka tartą. Rabarbar kroję w kostkę i układam na cieście. Rabarbar posypuję cukrem waniliowym, cukrem kryształem oraz cynamonem. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto posypuję cukrem pudrem.