SKŁADNIKI:
Biszkopt
jasny:
4
jajka,
2/3
szklanki cukru,
1
kopiasta szklanka mąki,
6
łyżek oleju,
½
łyżki proszku do pieczenia,
1
łyżka octu,
Biszkopt
ciemny:
3
jajka,
½
szklanki cukru,
2/3
szklanki mąki,
4
łyżki oleju,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
½
łyżki octu,
1,5
łyżki kakao,
Masa
truskawkowa:
800
g truskawek,
2
opakowania galaretki truskawkowej,
700ml
śmietany 30%,
2
opakowania śmiet fixu,
1,5
łyżki cukru pudru,
150g
borówek,
Dodatkowo:
100
ml likieru truskawkowego,
100g
płatków migdałowych,
świeże
kwiaty i owoce do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę,
olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę
o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę
około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt
przekrawam na dwa równe blaty.
2.
Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i żółtka.
Ubijam. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao
i proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę
około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i
ciemny nasączam likierem truskawkowym.
3.
Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus
przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia.
Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną
śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem.
Dodaję tężejący mus truskawkowy. Miksuję.
4.
Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Masę dzielę na dwie części.
Do jednej części dodaję truskawki oraz borówki. Mieszam.
5.
Na biszkopt jasny wykładam połowę masy z owocami. Przykrywam
biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam drugą część masy
z owocami. Przykrywam biszkoptem jasnym. Masą truskawkową bez
owoców smaruję boki i wierzch tortu oraz dekoruję brzegi. Płatki
migdałowe prażę na suchej patelni. Studzę. Płatkami obsypuję
boki tortu. Wierzch tortu dekoruję świeżymi kwiatami oraz owocami.
Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki.