SKŁADNIKI:
Biszkopt:
5
jajek,
¾
szklanki cukru,
1 ½
szklanki mąki,
6
łyżek oleju,
1
łyżka octu,
½
łyżki proszku do pieczenia,
Masa
truskawkowa:
300
ml śmietany 30%,
150g
serka mascarpone,
1
śmietan fix,
2
łyżki cukru pudru,
1
opakowanie galaretki truskawkowej,
200g
truskawek,
Masa
śmietanowo -trukawkowa:
300
ml śmietany 30%,
1
śmietan fix,
2
łyżki cukru pudru,
1
opakowanie galaretki truskawkowej,
Dodatkowo:
300g
truskawek,
kolorowa
posypka do dekoracji,
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej,
mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na
kwadratową blaszkę o boku 25cm, lub formę w kształcie serca
wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w
temperaturze 170 stopni. Z ciasta upieczonego na kwadratowej formie
wycinam kształt serca. Biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2.
Masa truskawkowa: Truskawki kroję w kosteczkę. Galaretkę
rozpuszczam na 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę
ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję serek
mascaropne. Mieszam. Następnie do masy dodaję truskawki i tężejącą
galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu.
Wyrównuję i przykrywam drugim blatem.
3.
Masa śmietanowo- truskawkowa: Schłodzoną śmietanę ubijam na
sztywno. Dodaję cukier i śmietan fix. Mieszam. Na końcu wlewam
tężejącą galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Masą smaruję
wierzch tortu oraz dekoruję brzegi. Dodatkowo tort dekoruję
świeżymi truskawkami i kolorową posypką.