Dzisiaj polecam przepis na pyszne ciasto Cherry. To połączenie biszkoptów z masą budyniową i wiśniami. Ciasto to upiekłam specjalnie dla mojej koleżanki Alicji, której dawno nie widziałam i która przyjechała mnie odwiedzić. Razem wybrałyśmy się na wycieczkę rowerową po mojej okolicy. Niestety przytrafił mam się ogromny pech i moja koleżanka przebiła oponę w rowerze. Musiałyśmy przejść 7 kilometrów pieszo, aby wrócić do domu. Kiedy dotarłyśmy na miejsce było już ciemno. Zmarznięte i głodne przykryłyśmy się ciepłymi kocami, wypiłyśmy po kubku gorącej herbaty i zjadłyśmy po kilka kawałków ciasta Cherry. Od razu humor nam się poprawił i zapomniałyśmy o tak ciężkim dniu.
SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
1,5 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia Delecta
1/2 łyżki octu,
Biszkopt makowy:
4 białka,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka octu,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki suchego maku,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego Delecta,
2 łyżki cukru,
200g masła,
Dodatkowo:
1 litrowy słoik wiśni w syropie,
200 ml wody,
3 opakowania galaretki wiśniowej,
50 ml wódki cherry,
kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt ciemny: Żółtka
oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nie przerywając
miksowania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao,
ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o
wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około
30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam wódką cherry.
2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet.
Następnie dodaję mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu
wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę
(wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około
25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem
waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do
gotującego się mleka. Mieszam i gotuję przez 2-3 minuty.
Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń i razem ucieram. Masę wykładam na biszkopt ciemny,
wyrównuję. Masę przykrywam biszkoptem makowym.
4. Wiśnie razem z syropem przelewam do
garnka. Wlewam wodę i zagotowuję. Do wrzących owoców wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejące
owoce wykładam na wierzch ciasta. Odstawiam do stężenia. Wierzch
ciasta posypuję kuleczkami zbożowymi.