SKŁADNIKI:
Sos:
250g
mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
1
ząbek czosnku,
1
cebula,
2
duże pomidory,
½
łyżeczki bazylii,
½
łyżeczki oregano,
sól,
pieprz,
oliwa.
Placki:
1 kg
ziemniaków,
1
jajko,
2
łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej
do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Sos: Cebulę oraz czosnek kroję w małą kostkę. Na patelnię z
oliwą przekładam mięso mielone oraz cebulę i czosnek. Wszystko
razem smażę około 10 minut. Pomidory obieram ze skórki i kroję w
kostkę. Pomidory dodaję do mięsa. Wszystko razem smażę na małym
ogniu około 15 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem,
bazylią i oregano.
2.
Placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do
startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz sól i pieprz do
smaku. Na patelni smażę na rumiano duże okrągłe placki.
3.
Na usmażone placki nakładam porcję sosu. Placki składam na pół
i podaję.