SKŁADNIKI:
Ciasto
miodowe:
400g
mąki,
150g
masła,
2
jajka,
1,5
łyżki miodu,
1/3
szklanki cukru,
1
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
Masa
orzechowa:
100g
masła,
2,5
łyżki miodu płynnego,
½
szklanki cukru,
250g
orzeszków ziemnych niesolonych,
Biszkopt:
3
jajka,
½
szklanki cukru,
4
łyżki oleju,
1
szklanka mąki,
1,5
łyżki kakao,
1
łyżka octu,
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa
budyniowa:
500
ml mleka,
2
łyżki maki pszennej,
2
łyżki mąki ziemniaczanej,
2
opakowania cukru waniliowego,
5
łyżek cukru pudru,
200g
masła.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Masa orzechowa: Masło rozpuszczam w garnuszku. Dodaję cukier, miód
oraz orzechy ziemne. Mieszam i smażę około 5 minut, cały czas
mieszając. Masę odstawiam do przestudzenia.
2.
Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem.
Dodaję jajka, cukier, miód oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam
ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Jedną część ciasta
rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm. Piekę
około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Drugą porcję ciasta
także rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na wierzch wykładam
masę orzechową, wyrównuję. Ciasto piekę około 25 minut w
temperaturze 170 stopni.
3.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej,
mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na
blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm. Piekę około 30 minut w
temperaturze 170 stopni.
4.
Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję
razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną i
mąkę ziemniaczaną. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam
i gotuję 2 minuty. Studzę. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą
masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram.
5.
Na ciasto miodowe wykładam połowę masy budyniowej. Wyrównuję. Przykrywam
biszkoptem ciemnym. Na biszkopcie rozsmarowuję drugą część masy.
Wyrównuję. Na masie układam ciasto miodowe z orzechami. Gotowe
ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.