niedziela, 1 października 2023

Malinowo- cappuccinowa pychotka

Prawie każdy z nas uwielbia słodkości i nie wyobraża sobie niedzielnego poranka bez filiżanki aromatycznej kawy i kawałka pysznego ciasta.  Ja dziś proponuję ciasto "Malinowo- cappuccinowa pychotka". To połączenie lekkiego dwukolorowego ciasta z kremem cappuccinowym, galaretką i malinami. Ciasto nie jest trudne do przygotowania i na pewno zaskoczy swoim smakiem wielu miłośników słodkości. 



SKŁADNIKI:
Ciasto ciemne:
6 żółtek,
2 całe jajka,
1/2 szklanki cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100 ml oleju,
Ciasto jasne:
6 białek,
1 kopiasta szklanka cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu 10%,
100 ml oleju,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu o smaku cappuccino bez cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
500g świeżych malin,
3 opakowania galaretki malinowej,

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz cukier razem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej.
2. Ciasto jasne: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i razem miksuję. Następnie do piany dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet i olej.
3. Na blaszkę o wymiarach 35cmx22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto mieszam widelcem. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.
4. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Ugotowany budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Masą przekładam upieczone ciasto.
RADA: Kiedy nie mamy budyniu o smaku cappuccino, możemy przygotować masę z budyniu waniliowego. Wtedy do utartego masła z cukrem dodajemy 2 łyżki proszku cappuccino. 
5. Maliny układam na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretką zalewam maliny na cieście. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

niedziela, 22 stycznia 2023

Ciasto Popapraniec

Do niedzielnej kawy proponuję pyszne ciasto Popapraniec. Ciasto będące połączeniem ciasta makowo- kakaowo- koksowego z pysznym kremem budyniowym, dżemem i galaretką. Ciasto doskonale sprawdzi się na każdej domowej imprezie, bo jest przepyszne. 


SKŁADNIKI:

Ciasto:

5 jajek,

1 szklanka mąki tortowej,

¾ szklanki cukru,

¼ szklanki oleju,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

½ szklanki wiórków kokosowych,

½ szklanki maku,

2 łyżki kakao.

Masa:

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,

500ml mleka,

1 opakowanie cukru waniliowego,

1 kostka masła,

4 łyżki cukru pudru,

Dodatkowo:

1 słoik dżemu o smaku owoców leśnych,

2 opakowania galaretki poziomkowej.

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka oraz cukier. Następnie cienkim strumykiem wlać olej oraz dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, a do trzeciej kokos. Każdą z części wymieszać. Na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) nakładać po łyżce każdego z ciast. Jedno obok drugiego, tak by powstała szachownica. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty.

2. Masa: Z mleka odlać 150ml i wymieszać proszki budyniowe. Pozostałe mleko zgotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie. Gotować około 2 minut cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Dodać zimny budyń i razem utrzeć.

3. Na jednym z blatów ciasta rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć i rozsmarować połowę masy budyniowej. Ułożyć drugie ciasto. Ciasto posmarować resztą dżemu i wyłożyć pozostałą masę. Galaretki rozpuścić w 750ml wrzącej wody. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawić do lodówki.


Do przygotowania ciasta zainspirował mnie przepis na blogu Danka Pichci.

piątek, 6 stycznia 2023

Zupa grochowa z chrupiącymi grzankami

 Dzisiaj na moim blogu przepis na pyszną zupę grochową z grzankami. Zupa doskonale rozgrzeje w chłodne zimowe dni. 



SKŁADNIKI:

Zupa:

300g grochu łuskanego,

1 marchewka,

1 pietruszka,

1 cebula,

250g boczku wędzonego,

250g kiełbasy cienkiej,

2 liście laurowe,

3 ziarna ziela angielskiego,

1 łyżeczka majeranku,

sól,

pieprz,

woda,

oliwa,

Grzanki:

1 duża bułka,

100 g masła.


PRZYGOTOWANIE:

1. Groch przekładam do garnka, Wlewam około 2,5 litra wody. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję pod przykryciem około godziny.

2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Kiełbasę oraz boczek także kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Obraną marchewkę i pietruszkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję jeszcze około godziny.

3. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

4. Bułkę kroję w kostkę. Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję bułkę i podsmażam do momentu, aż grzanki będą rumiane.

5. Zupę wylewam na talerze, posypuję grzankami i podaję.