W sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto miodowe ze słonecznikiem. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, które zawsze piekę na większe okazje. Naprawdę warto je przygotować. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
500g mąki,
200g masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
Masa słonecznikowa:
100g masła,
2,5 łyżki miodu,
1 szklanka cukru,
200g słonecznika łuskanego,
Masa budyniowa:
1 szklanka mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka cukru kryształu,
1 żółtko,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
100g masła,
Dodatkowo:
½ słoiczka powideł śliwkowych.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszki (wymiary 24x24cm). Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa słonecznikowa: W garnuszku rozpuszczam masło. Dodaję słonecznik, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę słonecznikową. Wyrównuję. Piekę 17 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki oraz żółtko. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę.
4. Na jednym z ciast miodowych rozsmarowuję powidła śliwkowe. Przykrywam drugim ciastem miodowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję. Na wierzchu układam ciasto ze słonecznikiem.