SKŁADNIKI:
10 sztuk
herbatników,
50g masła,
2 jabłka,
100ml wody,
1 opakowanie
galaretki agrestowej,
200ml śmietany 36%,
1 łyżka cukru
pudru,
5 kostek gorzkiej
czekolady,
gruszka i listki
mięty do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatniki kruszę
w pył. Miękkie masło ucieram. Dodaję pokruszone herbatniki i
razem ucieram. Przygotowaną masę wykładam na płaski talerz i
formuję okrąg. Wstawiam na 30 minut do lodówki,
2. Jabłka obieram i
ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka. Wlewam
wodę i duszę około 10 minut. Następnie wsypuję galaretkę i
dokładnie mieszam. Masę wykładam na płaski talerz wyłożony
folią. Odstawiam do stężenia. W stężonej masie jabłkowej
wykrawam foremką w kształcie koła okrąg. Wykrojoną masę układam
na spodzie z herbatników.
3. Schłodzoną
śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem. Masę wykładam
na wierzch deseru.
4. Na masie
śmietanowej układam słomki ptysiowe. Czekoladę siekam drobno
nożem. Czekoladą posypuję wierzch deseru. Deser dekoruję liskami
mięty i plasterkami gruszki.
Do przygotowania deseru wykorzystałam słomkę ptysiową, którą otrzymałam od firmy Brześć. Firma cukiernicza Brześć oferuje szeroki wybór: słomek ptysiowych, ciastek, babek i ciast drożdżowych. Produkty firmy Brześć są wypiekane według starych sprawdzonych przepisów. Ich smak przypomina nam smaki dzieciństwa. Słodkości oferowane przez firmę Brześć mogą być doskonałym deserem do kawy lub herbaty. Produkty firmy Brześć podbiły moje kubki smakowe. Ciasteczka są bardzo kruche i smaczne. Na stałe zagoszczą w moim domu. Z czystym sercem polecam te produkty i zachęcam do ich zakupu.