Dzisiaj prezentuję Wam przepis na szybką i łatwą do przygotowania przekąskę dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
2 placki tortilli,
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka,
1 pomidor,
1 cebula czerwona,
2 ogórki kiszone,
1 garść mieszanki sałat,
1 łyżka sosu Kieleckiego czosnkowego SPOŁEM,
1 łyżka sosu Kieleckiego curry SPOŁEM,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
oliwa,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Kawałki kurczaka smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą, pieprzem i mieloną papryką.
2. Cebulę i ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w półplasterki. Przygotowane warzywa łączę z mieszanką sałat. Oprószam solą i pieprzem.
3. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni. Na każdy placek kładę porcję warzyw oraz porcję kurczaka. Całość polewam sosem czosnkowym i sosem curry. Placki tortilli składam na jednym z końców i spinam wykałaczkami.
Do przygotowania tortilli wykorzystałam sos Kielecki czosnkowy i sos Kielecki curry, które otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. Sosy mają idealną kremową konsystencję oraz wspaniały smak. Doskonale współgrały z mięsem i warzywami. Produkty warte polecenia i zakupu.
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM.
piątek, 30 października 2015
wtorek, 27 października 2015
Ciastka francuskie z jabłkiem i orzechami
Zapraszam na pyszne ciasteczka z jabłkiem i orzechami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
3 jabłka,
50g orzechów włoskich
szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście kółka.
2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. Orzechy włoskie drobno siekam.
3. Wycięte kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku układam kawałki pokrojonego jabłka. Ciastka oprószam cynamonem i posypuję posiekanymi orzechami.
4. Piekę około 12 minut w temperaturze 200 stopni.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
3 jabłka,
50g orzechów włoskich
szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście kółka.
2. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w półplasterki. Orzechy włoskie drobno siekam.
3. Wycięte kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku układam kawałki pokrojonego jabłka. Ciastka oprószam cynamonem i posypuję posiekanymi orzechami.
4. Piekę około 12 minut w temperaturze 200 stopni.
poniedziałek, 26 października 2015
Pikantna fasolka po bretońsku z mięsem
Na dzisiejszy obiad polecam sycące danie jednogarnkowe z fasolą i mięsem. Potrawę przygotowałam w lekko pikantnej wersji, doprawiając ją do smaku pieprzem cayenne. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
40 dag fasoli "Jaś",
1/2 kg karkówki bez kości,
1 litr wody,
1 cebula,
1 papryka czerwona,
2 pomidory,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżki kminku,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
1 łyżeczka majeranku,
1,5 łyżki masła,
1,5 łyżki mąki
sól
pieprz
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
SKŁADNIKI:
40 dag fasoli "Jaś",
1/2 kg karkówki bez kości,
1 litr wody,
1 cebula,
1 papryka czerwona,
2 pomidory,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1/2 łyżki kminku,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
1 łyżeczka majeranku,
1,5 łyżki masła,
1,5 łyżki mąki
sól
pieprz
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
- 1. Fasolę oraz mięso przekładam do garnka. Zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny.
- 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do fasoli. Ugotowane mięso wyjmuję, kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję z powrotem do fasoli. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Pomidory kroję w ósemki. Warzywa dodaję do fasoli. Gotuję około 15 minut.
- 3. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodaję do fasoli. Gotuję 5 minut. Fasolę doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.
sobota, 24 października 2015
Konkurs bakaliowy z firmą MAKAR BAKALIE
Weź udział w konkursie i wygraj ciekawe nagrody!!!!
Razem z firmą MAKAR serdecznie zapraszamy do udziału w
konkursie bakaliowym.
ZASADY KONKURSU:
- Przygotuj dowolną potrawę, ciasto lub deser z
wykorzystaniem produktu firmy MAKAR.
- Zrób zdjęcie swojego dzieła z widocznym na zdjęciu
produktem firmy MAKAR.
- Przepis, zdjęcie potrawy oraz imię i nazwisko autora
prześlij na adres mailowy: konkurs_makar@wp.pl
- Możesz przesłać maksymalnie 3 zgłoszenia konkursowe.
- Dodatkowo polub na Facebooku fanpage firmy MAKAR <link> oraz blogu Tradycyjna kuchnia Kasi <link> .
- Konkurs trwa od 1 listopada 2015 roku do 30 listopada 2015
roku do godziny 23:59.
- Wyniki zostaną ogłoszone 6 grudnia 2015 roku.
Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń wybiorę 8 laureatów:
trzech, którzy wygrają nagrody główne i pięć wyróżnień.
NAGRODY W KONKURSIE:
Nagrody główne:
- Gofrownica Adler + koszyczek bakaliowy + miseczka z logo
firmy MAKAR,
- Czajnik Apollo + koszyczek bakaliowy + miseczka z logo
firmy MAKAR,
- Opiekacz Zelmer + koszyczek bakaliowy + miseczka z logo
firmy MAKAR,
Nagrody dodatkowe:
- 5 koszyczków bakaliowych MAKAR.
Wszystkie nagrody ufundował sponsor firma MAKAR.
Dla ułatwienia dodam, że produkty firmy MAKAR można zakupić między
innymi w sklepach: Auchan, Carrefour, E.Leclerc oraz Market-Detal(Mila).
Szczegóły konkursu znajdziecie w poniższym regulaminie.
ZAPRASZAMY!!!
Regulamin Konkursu
bakaliowego z firmą MAKAR BAKALIE:
1. Organizatorem konkursu jest firma MAKAR BAKALIE Sp. z
o.o. Sp. k. oraz blog Tradycyjna kuchnia Kasi.
2. Nagrody ufundował sponsor firma MAKAR. Fundator nagrody
odpowiada za ich wysyłkę do zwycięzców konkursu.
3. Konkurs będzie trwał od 1. 11. 2015 r. do 30.11.2015 r.
do godziny 23:59
4. Zasady konkursu:
- zadanie konkursowe polega na przygotowaniu dowolnej
potrawy, deseru lub ciasta z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu firmy MAKAR,
- każdy uczestnik może przysłać maksymalnie 3 zgłoszenia
konkursowe, ale wygrać tylko jedną nagrodę.
- przepis oraz zdjęcie potrawy należy przesłać na adres
mailowy: konkurs_makar@wp.pl
- konkurs przeznaczony jest dla osób pełnoletnich,
zamieszkujących teren Rzeczpospolitej Polskiej,
- uczestnik konkursu powinien polubić na Facebooku fanpage
firmy MAKAR (link na stronie www.makar.pl) oraz blogu Tradycyjna kuchnia Kasi.
5. Nagrody konkursowe:
Główne (3):
- Gofrownica Adler + koszyczek bakaliowy + miseczka z logo
firmy MAKAR,
- Czajnik Apollo + koszyczek bakaliowy + miseczka z logo
firmy MAKAR,
- Opiekacz Zelmer + koszyczek bakaliowy + miseczka z logo
firmy MAKAR,
Dodatkowe (5):
5 x koszyczek bakaliowy
6. Wyniki zostaną ogłoszone 6 grudnia 2015 r. na blogu
Tradycyjna kuchnia Kasi.
7. Kryteria oceny:
- nagrody wygrają
tylko osoby, które prześlą przepis wraz ze zdjęciem potrawy i produktu firmy
MAKAR (przykłady dostępne na http://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com/p/testowanie.html
)
- najbardziej liczyć się będzie pomysłowość oraz wygląd
przygotowanej potrawy.
9. Nagrody zostaną wysłane do zwycięzców do 14 dni od
momentu ogłoszenia wyników oraz otrzymania adresu do wysyłki.
10. Udział w konkursie jest równoznaczny z wyrażeniem przez
uczestnika zgody na przetwarzanie danych osobowych, na zasadach określonych
przepisami ustawy o ochronie danych osobowych (w myśl formuły: „Wyrażam zgodę
na przetwarzanie moich danych osobowych przekazanych dla potrzeb niezbędnych do
realizacji Konkursu zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych
osobowych /Dz. U. z 2002r nr 101 poz.926 z pózn. zm/”) w bazie danych osobowych
organizatora konkursu dla celów niniejszego konkursu, a w przypadku wyłonienia
ich jako zwycięzców w konkursie na opublikowanie swego imienia i nazwiska na
liście zwycięzców, która zostanie podana na blogu Tradycyjna kuchnia Kasi.
11. Biorąc udział w konkursie uczestnik zgadza się na
umieszczenie przesłanego przepisu wraz ze zdjęciem oraz imieniem i nazwiskiem
autora na stronie internetowej firmy Makar, fanpage'u firmy MAKAR, blogu
Tradycyjna kuchnia Kasi oraz fanpage'u Tradycyjna kuchnia Kasi.
12. Udział w konkursie jest równoznaczny z akceptacją
regulaminu.
13. Dla ułatwienia dodamy, że produkty firmy MAKAR można
zakupić w sklepach: Auchan, Carrefour, E.Leclerc, Market-Detal(Mila).
Biedronka
Jak w każdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto, tym razem jest to Biedronka. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. Warto je przygotować. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1 łyżka kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Biszkopt jasny:
2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1/2 łyżki octu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
200 g masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 kieliszek spirytusu,
Dodatkowo:
1 szklanka syropu z jagód
1 opakowanie galaretki fioletowej,
2 opakowania galaretki czerwonej,
50g wiórków koksowych.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt ciemny:
Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka,
olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o
średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w
temperaturze 180 stopni.
2. Biszkopt jasny:
Białka ubijam na sztywno. Cały czas ubijając dodaję żółtka, cukier, olej, mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm,
wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Masa budyniowa:
Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym.
W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i
gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na
puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam spirytus i
ucieram.
4. Na biszkopt ciemny wykładam 2/3 masy budyniową, wyrównuję. W
biszkopcie jasnym wykrawam kieliszkiem kółka. Biszkopt układam na masie budyniowej.
5. Syrop jagodowy przelewam do garnka i gotuję. Do gorącego
syropu wsypuję galaretkę fioletową. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą
galaretkę wlewam do otworów w jasnym biszkopcie. Odstawiam do stężenia.
6. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Ciasto wstawiam na 2
godziny do lodówki. Boki ciasta smaruję pozostałą masą budyniową i posypuję wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!!!
czwartek, 22 października 2015
Roladki indycze z suszoną żurawiną
Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pieczone roladki drobiowe z suszoną żurawiną. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Można je podawać z ziemniakami i surówką.
SKŁADNIKI:
1/2 kg filetu z piersi indyka,
100g żurawiny suszonej MAKAR,
1 łyżka papryki ostrej mielonej,
1,5 łyżeczki soli,
1/2 łyżki pieprzu,
2 łyżeczki majeranku,
5 łyżek oleju.
PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z piersi indyka kroję w grubsze plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam odrobiną soli i pieprzu.
2. Na każdy płat mięsa kładę porcję suszonej żurawiny. Mięso zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami.
3. Przygotowane roladki nacieram dookoła papryką ostrą mieloną, majerankiem oraz pozostałą solą i pieprzem.
4. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Roladki piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym w czasie pieczenia sosem.
Do przygotowania roladek użyłam żurawiny suszonej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Połączenie mięsa z żurawiną było strzałem w dziesiątkę. Wytrawne roladki z nutką słodyczy to jedna z moich ulubionych potraw mięsnych. Żurawina suszona spełniła wszystkie moje oczekiwania. Produkt jest wart polecenia i zakupu.
Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi na bazarku w sklepie Auchan (na dziale "BAZAREK LUZ" ).
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezastąpionych w każdej kuchni.
SKŁADNIKI:
1/2 kg filetu z piersi indyka,
100g żurawiny suszonej MAKAR,
1 łyżka papryki ostrej mielonej,
1,5 łyżeczki soli,
1/2 łyżki pieprzu,
2 łyżeczki majeranku,
5 łyżek oleju.
PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z piersi indyka kroję w grubsze plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam odrobiną soli i pieprzu.
2. Na każdy płat mięsa kładę porcję suszonej żurawiny. Mięso zwijam w roladki. Spinam wykałaczkami.
3. Przygotowane roladki nacieram dookoła papryką ostrą mieloną, majerankiem oraz pozostałą solą i pieprzem.
4. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Roladki piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym w czasie pieczenia sosem.
Do przygotowania roladek użyłam żurawiny suszonej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Żurawina to owoc bogaty w wiele cennych witamin i minerałów. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego. W kuchni z powodzeniem możemy ją wykorzystywać do przygotowywania deserów, ciast, ciastek, dań mięsnych, czy sosów. Połączenie mięsa z żurawiną było strzałem w dziesiątkę. Wytrawne roladki z nutką słodyczy to jedna z moich ulubionych potraw mięsnych. Żurawina suszona spełniła wszystkie moje oczekiwania. Produkt jest wart polecenia i zakupu.
Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi na bazarku w sklepie Auchan (na dziale "BAZAREK LUZ" ).
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezastąpionych w każdej kuchni.
wtorek, 20 października 2015
Chrzanowa pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym
Zapraszam na pyszną pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym oraz kremowym sosem chrzanowym. Pastę podałam na chrupiących grzankach z bułki. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
6 jajek,
3 ogórki kiszone,
1 cebula czerwona,
1/2 pęczka szczypiorku,
2 łyżeczki sosu Kieleckiego chrzanowego SPOŁEM,
1 łyżka majonezu,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Ogórki kiszone ścieram na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekam. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
2. Wszystkie przygotowane składniki pasty przekładam do salaterki. Dodaję sos chrzanowy, majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Pastę podaję z pieczywem.
Do przygotowania pasty wykorzystałam sos Kielecki chrzanowy, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. Sos ma idealną kremową konsystencję oraz wspaniały chrzanowy smak. Uwielbiam połączenie jajek z chrzanem. Chrupiące grzanki z pastą znikły z talerza w mgnieniu oka.
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM.
SKŁADNIKI:
6 jajek,
3 ogórki kiszone,
1 cebula czerwona,
1/2 pęczka szczypiorku,
2 łyżeczki sosu Kieleckiego chrzanowego SPOŁEM,
1 łyżka majonezu,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Ogórki kiszone ścieram na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno siekam. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
2. Wszystkie przygotowane składniki pasty przekładam do salaterki. Dodaję sos chrzanowy, majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Pastę podaję z pieczywem.
Do przygotowania pasty wykorzystałam sos Kielecki chrzanowy, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. Sos ma idealną kremową konsystencję oraz wspaniały chrzanowy smak. Uwielbiam połączenie jajek z chrzanem. Chrupiące grzanki z pastą znikły z talerza w mgnieniu oka.
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM.
poniedziałek, 19 października 2015
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką
W poniedziałkowy poranek zapraszam na pyszną sałatkę śledziową z marynowanymi warzywami. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała, jako przekąska na każdą imprezę.
SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
1 por,
1/2 słoiczka cebulki perłowej marynowanej JAMAR,
3 jajka,
3,5 łyżki majonezu,
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję śledzie na mniejsze kawałki.
2. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Odcedzam.
3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.
4. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam.
5. Przygotowaną sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem.
Do przygotowania sałatki wykorzystałam cebulkę marynowaną perłową, którą otrzymałam do testowania od firmy JAMAR. Cebulka ma idealny słodko- kwaśny smak. Doskonale nadaje się do przygotowywania sałatek, ale również może stanowić dodatek do wędlin, mięs, czy ryb. W mojej sałatce cebulka marynowana doskonale współgrała ze śledziami i pozostałymi składnikami. Podbiła moje kubki smakowe i będą po nią częściej sięgać.
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy JAMAR, niezbędnych w każdej kuchni.
SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
1 por,
1/2 słoiczka cebulki perłowej marynowanej JAMAR,
3 jajka,
3,5 łyżki majonezu,
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję śledzie na mniejsze kawałki.
2. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Odcedzam.
3. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.
4. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam.
5. Przygotowaną sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem.
Do przygotowania sałatki wykorzystałam cebulkę marynowaną perłową, którą otrzymałam do testowania od firmy JAMAR. Cebulka ma idealny słodko- kwaśny smak. Doskonale nadaje się do przygotowywania sałatek, ale również może stanowić dodatek do wędlin, mięs, czy ryb. W mojej sałatce cebulka marynowana doskonale współgrała ze śledziami i pozostałymi składnikami. Podbiła moje kubki smakowe i będą po nią częściej sięgać.
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy JAMAR, niezbędnych w każdej kuchni.
niedziela, 18 października 2015
Grzybki z ajerkoniakiem
Sezon grzybowy w pełni, a ja zapraszam Was na grzybki w trochę innej, słodkiej odsłonie. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować te pyszne ciasteczka.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
150g masła,
2 łyżki cukru pudru,
3 żółtka,
1,5 łyżki śmietany 18%,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
300 ml mleka,
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
150g masła,
1,5 łyżki cukru pudru,
1 mały kieliszek ajerkoniaku,
Polewa:
2 łyżki masła,
3 łyżki wody,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
Dodatkowo:
3 łyżki suchego maku,
białko
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto i dzielę na trzy części.
2. Dwie części ciasta rozwałkowuję na grubość 4mm. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Połowę krążków wykładam na foremki na babeczki (ułożone do góry dnem). W drugiej połowie krążków robię na środku małą zakrętką dziurki.
3. Z trzeciej części ciasta robię 5cm wałeczki. Jeden z końców wałeczków zanurzam w białku i obsypuję makiem.
4. Wszystkie przygotowane elementy układam na blaszce. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków zdejmuję z foremek.
5. Masa: Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń oraz ajerkoniak. Ucieram. Masą wypełniam upieczone kapelusze grzybków, przykrywam krążkiem z dziurką.
6. Polewa: Z masła, wody, cukru i kakao gotuję polewę. Lekko przestudzoną polewą smaruję kapelusze grzybków. Wstawiam do lodówki na 2 godziny.
7. Każdy kapelusz nabijam na wałeczek i grzybek gotowy.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
150g masła,
2 łyżki cukru pudru,
3 żółtka,
1,5 łyżki śmietany 18%,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
300 ml mleka,
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
150g masła,
1,5 łyżki cukru pudru,
1 mały kieliszek ajerkoniaku,
Polewa:
2 łyżki masła,
3 łyżki wody,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
Dodatkowo:
3 łyżki suchego maku,
białko
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto i dzielę na trzy części.
2. Dwie części ciasta rozwałkowuję na grubość 4mm. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Połowę krążków wykładam na foremki na babeczki (ułożone do góry dnem). W drugiej połowie krążków robię na środku małą zakrętką dziurki.
3. Z trzeciej części ciasta robię 5cm wałeczki. Jeden z końców wałeczków zanurzam w białku i obsypuję makiem.
4. Wszystkie przygotowane elementy układam na blaszce. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone kapelusze grzybków zdejmuję z foremek.
5. Masa: Z mleka odlewam 1/3 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń oraz ajerkoniak. Ucieram. Masą wypełniam upieczone kapelusze grzybków, przykrywam krążkiem z dziurką.
6. Polewa: Z masła, wody, cukru i kakao gotuję polewę. Lekko przestudzoną polewą smaruję kapelusze grzybków. Wstawiam do lodówki na 2 godziny.
7. Każdy kapelusz nabijam na wałeczek i grzybek gotowy.
czwartek, 15 października 2015
Sałatka z brokułem, kurczakiem i kukurydzą
Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw. Mają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Ja użyłam ich do przygotowania sałatki. Połączenie z kurczakiem, jajkami i kukurydzą dało znakomity efekt końcowy.
SKŁADNIKI:
1/2 brokuła,
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka,
1/2 puszki kukurydzy,
3 jajka,
4 łyżki majonezu,
1 łyżka śmietany 18%,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i dzielę na różyczki. Jajka gotuję na twardo. Obieram i kroję na ćwiartki. Filet z piersi kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie i kroję w kostkę. Kukurydzę odsączam z zalewy.
2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. Oprószam solą i pieprzem.
3. Majonez mieszam ze śmietaną. Przygotowanym sosem polewam sałatkę.
SKŁADNIKI:
1/2 brokuła,
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka,
1/2 puszki kukurydzy,
3 jajka,
4 łyżki majonezu,
1 łyżka śmietany 18%,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Brokuła gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Studzę i dzielę na różyczki. Jajka gotuję na twardo. Obieram i kroję na ćwiartki. Filet z piersi kurczaka gotuję do miękkości w osolonej wodzie i kroję w kostkę. Kukurydzę odsączam z zalewy.
2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. Oprószam solą i pieprzem.
3. Majonez mieszam ze śmietaną. Przygotowanym sosem polewam sałatkę.
wtorek, 13 października 2015
Ciasto wiewiórka z żurawiną
Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszne ciasto wiewiórka. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Do przygotowania ciasta wykorzystałam żurawinę o smaku wiśni, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR.
SKŁADNIKI:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 szklanki oleju,
100g orzechów włoskich,
100g suszonej żurawiny całej o smaku wiśni MAKAR,
3 duże jabłka,
cukier puder do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej.
2. Do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie, żurawinę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam.
3. Przygotowane ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
4. Ciasto piekę około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem.
Do przygotowania ciasta wykorzystałam suszoną żurawinę całą o smaku wiśni, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Żurawina ta jest moczona w zagęszczonym soku z wiśni, dzięki czemu zyskuje charakterystyczny wiśniowy smak. Żurawina jest jednym z najzdrowszych owoców. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest źródłem wielu cennych witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kuchni żurawina jest wykorzystywana do przygotowania ciast, ciastek, deserów, sosów, mięs, czy domowych alkoholi. Żurawina o smaku wiśni podbiła moje kubki smakowe. W cieście doskonale współgrała z orzechami i jabłkami. Zdecydowanie zagości na dłużej w mojej kuchni.
Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi na bazarku w sklepie Auchan (na dziale "BAZAREK LUZ" ).
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezastąpionych w każdej kuchni.
SKŁADNIKI:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 szklanki oleju,
100g orzechów włoskich,
100g suszonej żurawiny całej o smaku wiśni MAKAR,
3 duże jabłka,
cukier puder do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie cienkim strumykiem wlewam olej.
2. Do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie, żurawinę oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam.
3. Przygotowane ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
4. Ciasto piekę około 35 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem.
Do przygotowania ciasta wykorzystałam suszoną żurawinę całą o smaku wiśni, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Żurawina ta jest moczona w zagęszczonym soku z wiśni, dzięki czemu zyskuje charakterystyczny wiśniowy smak. Żurawina jest jednym z najzdrowszych owoców. Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest źródłem wielu cennych witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kuchni żurawina jest wykorzystywana do przygotowania ciast, ciastek, deserów, sosów, mięs, czy domowych alkoholi. Żurawina o smaku wiśni podbiła moje kubki smakowe. W cieście doskonale współgrała z orzechami i jabłkami. Zdecydowanie zagości na dłużej w mojej kuchni.
Żurawiny smakowe MAKAR są dostępne między innymi na bazarku w sklepie Auchan (na dziale "BAZAREK LUZ" ).
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezastąpionych w każdej kuchni.
poniedziałek, 12 października 2015
Ciasteczka z mąki kokosowej
Do dzisiejszej kawy polecam pyszne ciasteczka z mąki kokosowej. Każdemu będą smakować, bo są przepyszne. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
150g mąki kokosowej premium Ol'Vita,
70g wiórków kokosowych,
6 jajek,
150g cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę mieszam z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi.
2. Jajka ubijam mikserem na puszystą masę. Stopniowo do masy jajecznej dodaję suche składniki. Mieszam.
3. Przy pomocy foremek o dowolnym kształcie formuję ciasteczka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
SKŁADNIKI:
150g mąki kokosowej premium Ol'Vita,
70g wiórków kokosowych,
6 jajek,
150g cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę mieszam z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi.
2. Jajka ubijam mikserem na puszystą masę. Stopniowo do masy jajecznej dodaję suche składniki. Mieszam.
3. Przy pomocy foremek o dowolnym kształcie formuję ciasteczka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Do przygotowania ciastek użyłam mąki kokosowej premium, którą otrzymałam do testowania od firmy Ol'Vita. Mąka zawiera dużą ilość błonnika, dlatego też pomaga wyregulować proces przemiany materii oraz obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest bogata w wiele makro i mikroelementów oraz witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W kuchni mąka kokosowa jest wykorzystywana do przygotowania różnego rodzaju ciast, ciastek, deserów, czy koktajli. Zdecydowanie mąka przypadła mi do gustu i będzie często wykorzystywana do moich wypieków.
Serdecznie zapraszam Was do zakupu produktów firmy Ol'Vita, bo naprawdę warto.
sobota, 10 października 2015
Łatwe ciasto limonkowe
Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie i łatwe do przygotowania ciasto z limonkami. Ciasto doskonale smakuje i pięknie pachnie. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka mąki tortowej,
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
120g margaryny,
2 limonki,
1 tabliczka mlecznej czekolady,
kolorowe perełki do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Do masy cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Limonki dokładnie szoruję. Z limonek ścieram na tarce o małych oczkach wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Mieszam.
2. Przygotowane ciasto przekładam do foremki o wymiarach 11cm x 35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam ciasto. Wierzch posypuję kolorowymi perełkami.
SKŁADNIKI:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka mąki tortowej,
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
120g margaryny,
2 limonki,
1 tabliczka mlecznej czekolady,
kolorowe perełki do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Do masy cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną, gorącą margarynę. Limonki dokładnie szoruję. Z limonek ścieram na tarce o małych oczkach wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Mieszam.
2. Przygotowane ciasto przekładam do foremki o wymiarach 11cm x 35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą polewam ciasto. Wierzch posypuję kolorowymi perełkami.
czwartek, 8 października 2015
Pizzeriny łódki z pomidorami i bazylią
Uwielbiam przygotowywać wypieki na słono. Tym razem zrobiłam pyszne pizzeriny z pomidorami, serem i bazylią. Są chrupiące i smaczne. To doskonała przekąska dla całej rodziny.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
20g świeżych drożdży,
150 ml letniej wody,
1,5 szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju,
Dodatkowo:
3 pomidory,
3 cebule,
50g sera żółtego,
1/2 łyżki suszonej bazylii,
sól,
pieprz,
oliwa do smażenia.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
20g świeżych drożdży,
150 ml letniej wody,
1,5 szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju,
Dodatkowo:
3 pomidory,
3 cebule,
50g sera żółtego,
1/2 łyżki suszonej bazylii,
sól,
pieprz,
oliwa do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. W letniej wodzie rozpuszczam drożdże i cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiam ciasto około 5 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Pomidory kroję w plastry. Ser ścieram na tarce.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i rozwałkowuję na grubość 5mm. Nożem kroję ciasto na romby. Kawałki ciasta układam na blaszce. Na ciasto nakładam porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprószam solą, pieprzem i bazylią.
4. Piekę około 20 minut w temperaturze 210 stopni.
2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Pomidory kroję w plastry. Ser ścieram na tarce.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i rozwałkowuję na grubość 5mm. Nożem kroję ciasto na romby. Kawałki ciasta układam na blaszce. Na ciasto nakładam porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprószam solą, pieprzem i bazylią.
4. Piekę około 20 minut w temperaturze 210 stopni.
wtorek, 6 października 2015
Placuszki dyniowo- ziemniaczane
Na dzisiejszy obiad polecam pyszne placuszki z dynią i ziemniakami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Bardzo często je przygotowuję, bo są bardzo smaczne. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
1 kg miąższu z dyni,
4 ziemniaki,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki oraz dynię obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do startych warzyw dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam.
2. Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładam niewielkie porcje masy tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.
SKŁADNIKI:
1 kg miąższu z dyni,
4 ziemniaki,
1 jajko,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki oraz dynię obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do startych warzyw dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam.
2. Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładam niewielkie porcje masy tworząc placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.
sobota, 3 października 2015
Ciasto Maurycy
W sobotnie przedpołudnie polecam przepis na ciasto Maurycy, pyszne ciasto makowo- miodowe z masą grysikową. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam gorąco!!!
SKŁADNIKI:
Ciasto miodowe:
400g mąki,
150g masła,
2 jajka,
1,5 łyżki miodu płynnego,
2/3 szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
Biszkopt makowy:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
Masa:
1,5 szklanki mleka,
7 łyżek kaszy manny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Piekę dwa jednakowe placki. Piekę po około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa: Mleko gotuję z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypuję kaszę mannę. Mieszam i gotuję około 4 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny grysik. Ucieram.
4. Na jedno z ciast miodowych wykładam połowę masy grysikowej, wyrównuję. Na masie układam biszkopt makowy. Na ciasto makowe wykładam drugą część masy, wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto miodowe. Wierzch ciasta oprószam cukrem pudrem.
SKŁADNIKI:
Ciasto miodowe:
400g mąki,
150g masła,
2 jajka,
1,5 łyżki miodu płynnego,
2/3 szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
Biszkopt makowy:
4 białka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki suchego maku
Masa:
1,5 szklanki mleka,
7 łyżek kaszy manny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru pudru,
200g masła,
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Piekę dwa jednakowe placki. Piekę po około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Masa: Mleko gotuję z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypuję kaszę mannę. Mieszam i gotuję około 4 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny grysik. Ucieram.
4. Na jedno z ciast miodowych wykładam połowę masy grysikowej, wyrównuję. Na masie układam biszkopt makowy. Na ciasto makowe wykładam drugą część masy, wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto miodowe. Wierzch ciasta oprószam cukrem pudrem.
czwartek, 1 października 2015
Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym
Dzisiaj polecam przepis na kurczaka duszonego z warzywami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna.
SKŁADNIKI:
2 filety z piersi kurczaka
300g mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej
100ml wody
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
SKŁADNIKI:
2 filety z piersi kurczaka
300g mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej
100ml wody
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
1/2 słoika sosu słodko- kwaśnego JAMAR
sól
pieprz
oliwa do smażenia
sól
pieprz
oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Filety z piersi kurczaka kroję w kostkę. Przekładam na patelnię i chwilę podsmażam na oliwie. Dodaję mieszankę chińską oraz ostrą mieloną paprykę. Smażę na małym ogniu około 5 minut. Mięso oraz warzywa podlewam wodą i duszę około 5 minut.
2. Sos słodko - kwaśny dodaję do kurczaka i warzyw. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Potrawę podaję z ryżem.
2. Sos słodko - kwaśny dodaję do kurczaka i warzyw. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Potrawę podaję z ryżem.
Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos słodko- kwaśny, który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR. Sos nadał mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po niego często sięgać w kuchni.
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy Jamar, firma oferuje wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni.
Subskrybuj:
Posty (Atom)