SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
½ szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
½ łyżeczki
proszku do pieczenia,
150g rozdrobionego
szpinaku,
Masa śmietanowa:
250 ml śmietany
30%,
5 łyżek serka
mascarpone,
1 opakowanie
galaretki cytrynowej,
Dodatkowo:
4 banany,
2 opakowania
galaretki gruszkowej,
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka
ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka
oraz cukier. Następnie stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rozdrobniony
szpinak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 26 cm,
wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w
temperaturze 170 stopni.
2. Masa śmietanowa:
Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody. Odstawiam do
przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję
serek mascarpone oraz tężejącą galaretkę. Delikatnie miksuję.
Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
3. Galaretki
gruszkowe rozpuszczam w 750 ml wrzątku. Mieszam i odstawiam do
przestudzenia. Banany obieram ze skórki i kroję w grubsze plastry.
Owoce układam na masie śmietanowej. Banany zalewam tężejącą
galaretką gruszkową. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.