czwartek, 31 marca 2016

Pizza z porem i kukurydzą

Pizza to jedna z najbardziej rozpowszechnionych potraw świata. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszną pizzę z warzywnymi dodatkami i chrupiącym brzegiem. To doskonała przekąska na każdą imprezę. Pizzę podałam polaną pysznym keczupem ROLESKI.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
20g świeżych drożdży,
150 ml ciepłej wody niegazowanej
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
2,5 łyżki oleju,
Dodatkowo:
1 por,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
200g pieczarek,
1 cebula,
2 pomidory,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
50g sera żółtego,
1/2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki bazylii,
oliwa,
sól,
pieprz,

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Pora kroję w plasterki. Na oliwie podsmażam pora przez około 5 minut. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 7 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Kukurydzę odsączam z zalewy. Pomidora kroję w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę i formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam kolejno pieczarki, pora, kukurydzę oraz plasterki pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem.
4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem polewam obficie keczupem.



środa, 30 marca 2016

Śledzie z suszonymi pomidorami w sosie musztardowym

W środowe przedpołudnie zapraszam na pyszne śledziki z sosem musztardowym. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Warto je przygotować, ponieważ są przepyszne.


SKŁADNIKI:
300g śledzi matiasów,
1 cebula czerwona,
80g suszonych pomidorów,
sok z połowy cytryny,
1 łyżka musztardy chrzanowej PARCZEW,
2 łyżki majonezu,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Śledzie osuszam i skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Matiasy kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut. Pomidory suszone kroję w paski. 
2. Śledzie delikatnie mieszam z pomidorami i cebulą. Wykładam na talerz. Majonez mieszam z musztardą i przyprawami. Przygotowanym sosem polewam śledzie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. 


Do przygotowania śledzi wykorzystałam musztardę chrzanową, którą otrzymałam do testowania od firmy WOM Parczew. Musztarda ma idealną kremową konsystencję i wspaniały smak z lekko wyczuwalnym chrzanowym aromatem. Musztarda to idealny dodatek do sosów, marynat i potraw mięsnych. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania. Musztarda jest warta polecenia i zakupu.

Zachęcam do zakupu produktów firmy WOM Parczew niezbędnych w każdej kuchni.


poniedziałek, 28 marca 2016

Zrazy z karkówki

Na świąteczny obiad proponuję pyszne zrazy z karkówki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. 


SKŁADNIKI:
700g karkówki bez kości,
100g boczku surowego,
2 ogórki kiszone,
1 cebula,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1/2 łyżki mąki,
woda,
oliwa,
sól,
pieprz,
sałatka Nadwiślicka z czerwonej kapusty z jabłkiem ORZECH.

PRZYGOTOWANIE:
1. Karkówkę kroję w grubsze plastry i rozbijam cienko tłuczkiem. Na każdy płat mięsa kładę kawałek boczku, ogórka i cebuli. Oprószam solą i pieprzem. Mięso zwijam w roladki i spinam wykałaczkami.
2. Na oliwie obsmażam zrazy. Mięso zalewam wodą (tak by było zanurzone). W 1/2 szklanki wody mieszam mąkę i paprykę mieloną. Masę wlewam do mięsa. Mięso duszę na małym ogniu do miękkości. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Zrazy podaję z ziemniakami i sałatką Nadwiślicką. 


Zrazy podałam z pyszną sałatką Nadwiślicką z czerwonej kapusty z jabłkiem, którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH.

Zachęcam do zakupu produktów firmy ORZECH. Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych produktów niezbędnych w każdej kuchni.


niedziela, 27 marca 2016

Sałatka Hawajska

Witam Was serdecznie w piękną świąteczną niedzielę i zapraszam na pyszną sałatkę. Warto ją przygotować, ponieważ jest przepyszna. 



SKŁADNIKI:
1 filet z piersi kurczaka,
1/2 puszki ananasa w kawałkach,
1 słoiczek selera sałatkowego DAGOMA,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
70g orzechów włoskich,
4 łyżki majonezu,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę i podsmażam około 15 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Orzechy włoskie kroję na mniejsze kawałki i prażę na suchej patelni. Kukurydzę, wiórki selera oraz ananasa odsączam z zalewy. 
2. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam na talerz i podaję. 


Zachęcam do zakupu produktów firmy DAGOMA, niezbędnych do przygotowania pysznych potraw i deserów. 


piątek, 25 marca 2016

WESOŁEGO ALLELUJA !!!


Gdy nadejdzie Wielkanocny poranek,
Niech spełnią się życzenia tęczowych pisanek...
Mazurków kajmakowych, bazi srebrzystych,
Bogatego zająca i kurczaczków puszystych.
Świątecznego nastroju, biesiady obfitej,
Lukrowego baranka, a w Dyngusa- głowy wodą zmytej!

Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych,
obfitości na świątecznym stole,
smacznego jajka oraz wiosennego nastroju
w rodzinnym gronie
wszystkim Czytelnikom bloga Tradycyjna kuchnia Kasi
życzy Katarzyna Jaworek.


Tatar ze śledzia

Dziś Wielki Piątek, dlatego też mam dla Was przepis na pyszną postną przekąskę. Połączenie śledzi z marynowanymi warzywami to połączenie doskonałe. Warto wypróbować ten przepis. 


SKŁADNIKI:
300g matiasów solonych,
2 ogórki kiszone,
15 sztuk pieczarek marynowanych ORZECH,
4 strąki papryki marynowanej czerwonej,
1 cebula czerwona, 
2 łyżki oleju,
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie kroję w małą kostkę. Paprykę, pieczarki, ogórki i cebulę także kroję w małą kostkę. 
2. Wszystkie przygotowanie składniki przekładam do salaterki.  Dodaję olej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotowy tatar wykładam na talerz.


Do przygotowania tatara wykorzystałam pieczarki marynowane, które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH.

Zachęcam do zakupu produktów firmy ORZECH niezbędnych w każdej kuchni.



czwartek, 24 marca 2016

Babka kakaowa z dżemem

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej babki wielkanocnej. Ja proponuję Wam przepis na pyszną babkę kakaową z dżemem porzeczkowym. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
250g masła,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki mleka,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1,5 łyżki kakao,
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
1/2 szklanki cukru pudru,
sok z połowy cytryny,
kandyzowana skórka cytrynowa

PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieram razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodaję mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.
2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy.
3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny ucieram na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch posypuję kandyzowaną skórką cytrynową.

środa, 23 marca 2016

Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką

Do przedpołudniowej kawki proponuję pyszne ciasto jogurtowe z wiśniami. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Warto w parę chwil wyczarować to pyszne ciasto.



SKŁADNIKI:
Ciasto:
200g mąki pszennej,
70g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki jogurtu greckiego,
1 jajko,
100ml oleju,
Kruszonka:
2 łyżki masła,
50g mąki,
50g cukru,
Dodatkowo:
200g wiśni drylowanych w lekkim syropie DAGOMA.

PRZYGOTOWANIE:
1. Do dużego naczynia przesiewam mąkę. Dodaję cukier, jogurt, jajko, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam wszystkie składniki na jednolite ciasto. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24cm. Na cieście układam odsączone z syropu wiśnie.
2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 



Do przygotowania ciasta wykorzystałam wiśnie drylowane w lekkim syropie, które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA. Wiśnie DAGOMA to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów. Doskonale sprawdzają się zimą, kiedy nie możemy w sklepach dostać świeżych owoców.  Produkt bardzo mnie zachwycił i jeszcze niejednokrotnie użyję go w kuchni.

Zachęcam do zakupu produktów DAGOMA, niezbędnych w każdej kuchni.



wtorek, 22 marca 2016

Surówka z kapusty kwaszonej z jabłkiem i szczypiorkiem

Dzisiaj polecam przepis na pyszną surówkę z kapusty kwaszonej. Surówka jest bardzo zdrowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Warto ją przygotować. 


SKŁADNIKI:
3/4 słoika kapusty kwaszonej z marchewką ORZECH,
2 jabłka,
1/2 cebuli,
1 pęczek szczypiorku,
1,5 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki pieprzu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Szczypiorek drobno siekam. 
2. Z kapusty odciskam sok. Kapustę przekładam do miski. Dodaję jabłka, cebulę, szczypiorek, oliwę, cukier oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 


Do przygotowania surówki wykorzystałam kapustę kwaszoną z marchewką, którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH. Kapusta kwaszona ORZECH to składnik niezbędny do przygotowania surówek, bigosów i potraw mięsnych. Produkt jest wart polecenia i zakupu.


poniedziałek, 21 marca 2016

Wiosenne Orzeźwienie

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny makowiec z musem jabłkowym i masą śmietanową. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. Może upieczecie je na nadchodzące święta?


SKŁADNIKI:
Makowiec:
1 i 1/3 szklanki mąki,
100g masła,
3 żółtka,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO,
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
1/3 szklanki wody,
2 opakowania galaretki o smaku kiwi,
Masa śmietanowa:
400ml śmietany 30%,
2 opakowania galaretki cytrynowej.
Dodatkowo:
Polewa i dekoracja deserowa HELIO.

PRZYGOTOWANIE:
1. Makowiec: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki  zielone. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładam na przestudzonego makowca, wyrównuję.
3. Masa śmietanowa: Galaretki żółte rozpuszczam w 400ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. Wierzch ciasta dekoruję czekoladowymi pastylkami HELIO


Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę makową oraz dekorację czekoladową, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO. Masa makowa HELIO jest bardzo wygodna do użycia. Masę wystarczy wyjąć z puszki i wyłożyć na ciasto. Nie potrzeba do niej dodawać żadnych dodatkowych składników. Czekoladowe dekoracje HELIO możemy wykorzystać na dwa sposoby. Można je rozpuścić i polać nimi ciasto lub bez rozpuszczania wykorzystać czekoladowe elementy do dekoracji ciasta. Produkty zyskały moje wielkie uznanie. Są bardzo wygodne do użycia. Warto je zakupić i wykorzystać do przygotowywania wypieków.

Zachęcam do zakupu produktów HELIO niezbędnych w każdej kuchni.


niedziela, 20 marca 2016

Duszonki z klopsikami

W niedzielnie przedpołudnie prezentuję przepis na pyszne duszonki z klopsikami. To doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy. Ze szklanką mleka lub kefiru smakują wybornie. 


SKŁADNIKI:
400g mięsa mielonego wieprzowego,
1 łyżeczka soli czosnkowej,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
1 kg ziemniaków,
2 marchewki,
1 duży burak ćwikłowy,
2 cebule,
200g kiełbasy cienkiej,
4 łyżki smalcu,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, sól czosnkową oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję małe okrągłe klopsiki. Klopsy smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie.
2. Warzywa obieram. Ziemniaki kroję na ćwiartki. Buraka kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka. Marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki. 
3. Na dno garnka wrzucam pokrojony smalec. Następnie do garnka nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Oprószam solą i pieprzem. Układam klopsiki i znów nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Całość oprószam solą i pieprzem. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu około 1,5 godziny (do miękkości).

sobota, 19 marca 2016

Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią

Oto moja kolejna świąteczna propozycja- babka herbaciana. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. 



SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 torebki herbaty czarnej,
200ml wrzącej wody,
40g rodzynek MAKAR,
40g suszonych wiśni MAKAR,
1 kieliszek rumu,
1/2 szklanki cukru,
100g masła,
skórka otarta z połowy cytryny,
1 jajko,
1 żółtko,
250g mąki pszennej + 2 łyżki,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
1 szklanka cukru pudru,
1,5 łyżki wody przegotowanej,
kilka kropli czerwonego barwnika,
kandyzowane wiśnie MAKAR do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatę zalewam wrzątkiem i odstawiam na 2 godziny. Rodzynki oraz wiśnie razem mieszam i zalewam rumem. Odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie rodzynki i wiśnie odsączam z rumu i obtaczam w 2 łyżkach mąki.
2. Masło razem z cukrem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję skórkę z cytryny, jajko oraz żółtko. Następnie naprzemiennie dodaję zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie mieszam.
3. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy.
4. Cukier puder ucieram z wodą i barwnikiem na jednolitą masę. Lukrem polewam babkę. Na wierzchu układam kandyzowane wiśnie.  


Do przygotowania babki wykorzystałam suszone wiśnie, rodzynki oraz wiśnie kandyzowane, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Bakalie MAKAR to produkty idealne do przygotowywania świątecznych wypieków. Mogą stanowić składnik wypieków lub być elementem dekoracyjnym, W ofercie firmy MAKAR znajdziemy cały wachlarz przepysznych bakalii.  Produkty są warte zakupu. Wypieki z bakaliami MAKAR zawsze się udają.

Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR niezbędnych w każdej kuchni.

czwartek, 17 marca 2016

Sałatka śledziowa z ogórkami, czerwoną cebulą i kaparami

W czwartkowe popołudnie prezentuję przepis na pyszną sałatkę śledziową. Sałatka jest łatwa do przygotowania. To doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie.


SKŁADNIKI:
4 płaty matiasów solonych,
1/2 słoika Ogórków Kaszubskich DAGOMA,
2 łyżki kaparów,
1 cebula czerwona,
4 jajka,
3,5 łyżki majonezu,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i kroję w paski. Ze słoika wyjmuję ogórki i paprykę. Warzywa kroję w kostkę. Cebulę czerwoną kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.
2. Śledzie, ogórki, paprykę, kapary, jajka i cebulę przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę, aby smaki się przegryzły. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem.


Do przygotowania sałatki wykorzystałam Ogórki Kaszubskie, które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA. Ogórki Kaszubskie to połączenie ogórków, papryki, cebuli i przypraw. Warzywa zalane są pyszną słodko- kwaśną zalewą. Ogórki zachwyciły mnie swoim smakiem. To doskonały dodatek do potraw mięsnych, sałatek i surówek. Warto kupić ten produkt i wykorzystać go do przygotowania pysznych potraw. 

Zachęcam do zakupu produktów DAGOMA, niezbędnych w każdej kuchni.



środa, 16 marca 2016

Ciastka pierożki z powidłami i orzechową posypką

Pierożki z powidłami i orzechową posypką to doskonały deser do kawy lub herbatki. Ciasteczka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Każdemu będą smakować. Polecam!!! 


SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki,
150g masła,
4 żółtka,
4 łyżki cukru pudru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
50g orzechów włoskich HELIO,
1,5 łyżki cukru kryształu,
białko do posmarowania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam krążki. Na środek każdego z krążków nakładam porcję powideł. Krążki składam na pół lekko dociskając brzegi.
2. Ciastka układam na blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem i mieszam z cukrem kryształem. Ciastka smaruję białkiem i posypuję przygotowaną orzechową posypką. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.


Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO. Orzechy włoskie HELIO to doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Orzechy HELIO są wysokiego gatunku, doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Warto je zakupić do świątecznych wypieków.

Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO, niezbędnych do przygotowania świątecznych słodkości. 



Deser z kremem mascarpone i owocami

Dzisiaj polecam przepis na pyszny deser w owocami, kremem mascarpone oraz sokiem z owoców dzikiej róży. Deser jest szybki i łatwy do przygotowania. Idealny na każdą imprezę.


SKŁADNIKI (na 3 porcje):
12 sztuk okrągłych biszkoptów,
150 ml soku z owoców róży POLSKA RÓŻA,
1 szklanka śmietany 30%,
150g serka mascarpone,
1/2 łyżki cukru pudru,
1 kiść ciemnych winogron,
3 plastry ananasa z puszki,
3 łyżki płatków śniadaniowych kółek.

PRZYGOTOWANIE:
1. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Wszystko razem miksuję. Ananasa kroję w kostkę. Winogrona obieram z kiści i przekrawam na pół.
2. Biszkopty maczam w soku z róży i układam na dnie pucharków. Następnie nakładam porcję kremu oraz owoce. Wierzch deseru dekoruję pozostałym kremem, posypuję płatkami śniadaniowymi i polewam pozostałym sokiem.


Do przygotowania deseru wykorzystałam sok z owoców róży, który otrzymałam do testowania o sklepu POLSKA RÓŻA. Sok ten to naturalne źródło witaminy C.  Ze względu na dużą zawartość tej witaminy, sok ma wiele właściwości leczniczych. Między innymi wzmacnia układ odpornościowy i układ krążenia oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu.  Sok ten możemy po prostu wypić lub wykorzystać do  przygotowania np. deserów. Po raz pierwszy w życiu piłam sok z owoców róży i jestem nim bardzo pozytywnie zaskoczona. Nie dość, że jest bardzo zdrowy, to jeszcze  do tego wspaniale smakuje. Produkt jest wart polecenia i zakupu.

Zachęcam do zakupu produktów ze sklepu internetowego Polska Róża. Znajdziecie tam wiele wspaniałych produktów o wysokich walorach odżywczych i zdrowotnych.



wtorek, 15 marca 2016

Kakaowe rogaliki z powidłami

Do dzisiejszej kawy polecam pyszne kakaowe rogaliki z powidłami. To doskonały deser dla całej rodziny. Warto je przygotować. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki,
150g masła,
2 łyżki kakao,
4 żółtka,
2 łyżki cukru pudru,
1,5 łyżki śmietany 18%,
20g drożdży,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 słoika powideł śliwkowych ORZECH,
1 tabliczka gorzkiej czekolady.

PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Mieszam z kakao. Dodaję masło oraz pokruszone drożdże i wszystko razem siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto rozwałkowuję tworząc okrąg. Kroję je na trójkąty.  Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję powideł śliwkowych. Ciasto zwijam w rogaliki.
3. Rogaliki układam na blaszce. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodą. Czekoladą polewam upieczone rogaliki.


Do przygotowania rogalików wykorzystałam powidła śliwkowe, które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH.

Zachęcam do zakupu produktów firmy ORZECH, niezbędnych w każdej kuchni.



poniedziałek, 14 marca 2016

Musztardowo- chrzanowa biała kiełbasa pieczona na piwie

Jeśli nie macie pomysłu na to co przygotować na wielkanocne śniadanie, proponuję zrobić pyszne białe kiełbaski pieczone na piwie. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt końcowy jest znakomity. 


SKŁADNIKI:
4 parzone białe kiełbasy,
1 por,
2 cebule,
1,5 łyżki musztardy,
1/2 łyżki świeżego startego chrzanu,
150ml piwa jasnego,
1 łyżka masła,
sól,
pieprz,
pieprz kolorowy ziarnisty,

PRZYGOTOWANIE:
1. Pora kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Pora razem z cebulą smażę około 5 minut na maśle. Oprószam solą i pieprzem.
2. Musztardę mieszam z chrzanem. Białą kiełbasę nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach.
3. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam podsmażony por i cebulę. Na warzywach układam białe kiełbaski. Kiełbasę smaruję marynatą z musztardy i chrzanu. Posypuję ziarnami pieprzu kolorowego. Całość zalewam piwem.
4. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

niedziela, 13 marca 2016

Kieszonki drobiowe z suszonymi pomidorami podane z frytkami z marchewki

Dzisiaj polecam przepis na pyszne kiszonki z kurczaka z suszonymi pomidorami. Mięso podałam z pieczonymi frytkami z marchewki. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Kieszonki:
3 filety z piersi kurczaka,
1/2 słoiczka suszonych pomidorów DAGOMA,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka rozmarynu,
1/2 łyżki pieprzu kolorowego,
szczypta soli,
4 łyżki oleju,
Frytki:
2 marchewki,
2 łyżeczki tymianku,
1 łyżeczka bazylii,
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów DAGOMA,
sól,
pierz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Kieszonki: W filetach z kurczaka ostrym nożem robię otwory, tworząc kieszonki. Wgłębienia wypełniam suszonymi pomidorami. Otwór spinam wykałaczką. Olej mieszam z papryką mieloną, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do marynaty wykładam kurczaka. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.
2. Kieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem, a 10 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby mięso się zarumieniło. 
3. Frytki: Marchewkę obieram i kroję w podłużne paski. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószam przyprawami i skrapiam olejem. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Kieszonki drobiowe podaję z frytkami z marchewki. 


Do przygotowania potrawy wykorzystałam pomidory suszone, które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA. Są to najwyżej jakości pomidory, suszone na słońcu w zalewie z oleju słonecznikowego. Pomidory suszone DAGOMA to idealny dodatek do potraw mięsnych, sosów i sałatek. Pomidory zachwyciły mnie swoim smakiem i zapachem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam również olej, którym były zalane pomidory. Pomidory suszone DAGOMA to produkt wart polecenia i zakupu. 

Zachęcam do zakupu produktów DAGOMA niezbędnych do przygotowywania wielu potraw i deserów.