SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
20g świeżych drożdży,
150 ml ciepłej wody niegazowanej
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
2,5 łyżki oleju,
Dodatkowo:
1 por,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
200g pieczarek,
1 cebula,
2 pomidory,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
50g sera żółtego,
1/2 łyżeczki oregano,
1/2 łyżeczki bazylii,
oliwa,
sól,
pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: W ciepłej wodzie
rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję
rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiam ciasto przez około
5 minut. Oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 30
minut do wyrośnięcia.
2. Pora kroję w plasterki. Na oliwie
podsmażam pora przez około 5 minut. Pieczarki kroję w plasterki.
Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około
7 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Kukurydzę odsączam z
zalewy. Pomidora kroję w plasterki. Ser żółty ścieram na tarce o
dużych oczkach.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na
blaszkę i formuję okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym.
Na cieście rozkładam kolejno pieczarki, pora, kukurydzę oraz
plasterki pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem, bazylią i
oregano. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem.