sobota, 23 stycznia 2016

Ciasto Kopiko

Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jest głównym źródłem kofeiny. Ma działanie pobudzające i przyspiesza przemianę materii. Obecnie możemy spotkać zarówno kawy ziarniste, mielone, jak i rozpuszczalne. Ja połączyłam w jednym cieście kawę mieloną parzoną z kawą rozpuszczalną. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę, a efekt końcowy bardzo mnie zadowolił. Ciasto wyszło bardzo pyszne i z pewnością ucieszy niejedno podniebienie. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
8 łyżek oleju,
2 łyżki kakao,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Poncz:
100 ml mocnej kawy parzonej,
Masa:
3 szklanki mleka,
3 opakowania budyniu waniliowego,
3,5 łyżki cukru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
300g masła,
3 łyżki mocnej kawy parzonej,
1 kieliszek spirytusu,
Dodatkowo:
25 sztuk herbatników,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
2 łyżki mleka.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam mocną kawą parzoną.
2. Masa: Dwie szklanki mleka gotuję z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Nadal ucierając dodaję stopniowo zimny budyń. Na końcu dodaję spirytus oraz zimną kawę parzoną. Ucieram. 
3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 masy kawowo- budyniowej. Wyrównuję i przykrywam drugim biszkoptem. Na wierzch wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie układam herbatniki. 
4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.  

11 komentarzy:

  1. pol dnia potrzeba zeby to ciasto
    zrobic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to bywa z doskonalymi rzeczami. Potrzeba czasu i cierpliwosci.
      Ciasto jest przepiekne :-)

      Usuń
  2. Kawe wsypujemy proszkowa czy już rozpuszczona w wodzie?

    OdpowiedzUsuń
  3. budyń to na 0,5 l mleka czy na 3/4 mleka?

    OdpowiedzUsuń
  4. budyń to na 0,5 l mleka czy na 3/4 mleka?

    OdpowiedzUsuń
  5. budyń to na 0,5 l mleka czy na 3/4 mleka?

    OdpowiedzUsuń
  6. budyń to na 0,5 l mleka czy na 3/4 mleka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis I malo Casi zajmuje

    OdpowiedzUsuń