SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
100g margaryny,
2 żółtka,
1,5 łyżki śmietany 18%,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Tatar śledziowy:
5 śledzi matiasów solonych,
15 sztuk pieczarek marynowanych,
3 ogórki konserwowe,
3 strąki papryki czerwonej marynowanej,
1 pomarańcza,
1/2 cebuli,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól,
pieprz,
sok z cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę,
sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto
rozwałkowuję. Wycinam krążki. Kawałkami ciasta wylepiam foremki
na babeczki. Babeczki piekę około 15 minut w temperaturze 180
stopni.
2. Tatar śledziowy: Matiasy skrapiam z dwóch stron sokiem z
cytryny. Następnie kroję w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i
paprykę odsączam z zalewy i kroję w małą kostkę. Pomarańczę i
cebulę obieram i także kroję w kostkę. Wszystkie przygotowane
składniki tatara przekładam do salaterki. Dodaję oliwę oraz sól
i pieprz do smaku. Mieszam.
3. Tatarem śledziowym wypełniam upieczone kruche tartaletki. Przekąskę podaję na zimno.