czwartek, 29 grudnia 2016

Tatar śledziowy z pomarańczą podany w kruchych tartaletkach

Powoli zaczynamy myśleć o sylwestrowym menu. Dziś mam dla Was przepis na doskonałą przekąskę, którą można postawić na sylwestrowym stole, czyli tatar śledziowy. Tatar podałam w kruchych tartaletkach. Przekąska jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!!



 SKŁADNIKI:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki,
100g margaryny,
2 żółtka,
1,5 łyżki śmietany 18%,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Tatar śledziowy:
5 śledzi matiasów solonych,
15 sztuk pieczarek marynowanych,
3 ogórki konserwowe,
3 strąki papryki czerwonej marynowanej,
1 pomarańcza,
1/2 cebuli,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól,
pieprz,
sok z cytryny.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wycinam krążki. Kawałkami ciasta wylepiam foremki na babeczki. Babeczki piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Tatar śledziowy: Matiasy skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączam z zalewy i kroję w małą kostkę. Pomarańczę i cebulę obieram i także kroję w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przekładam do salaterki. Dodaję oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam.
3. Tatarem śledziowym wypełniam upieczone kruche tartaletki. Przekąskę podaję na zimno. 

niedziela, 18 grudnia 2016

Kołacz drożdżowy z serem

Smak dzieciństwa kojarzy mi się między innymi z kołaczem drożdżowym z serem. Ciasto to doskonale smakuje ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Warto je przygotować. 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 ml mleka,
1 jajko,
1 łyżka cukru,
szczypta soli,
20g drożdży,
1,5 łyżki margaryny,
2,5 szklanki mąki,
Masa serowa:
250g sera białego,
1 jajko,
1 żółtko,
50g masła,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka cukru kryształu,
50g Rodzynek Królowej HELIO,
Kruszonka,
1 łyżka masła,
4 łyżki cukru,
4 łyżki mąki,

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko oraz sól. Mieszam. Stopniowo do masy przesiewam mąkę oraz wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 50 minut do wyrośnięcia.
2. Masa serowa: Masło razem z jajkiem, żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszony ser oraz rodzynki. Ucieram.
3. Kruszonka: Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę.
4. Wyrośnięte ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 26 cm. Na ciasto wykładam masę serową. Wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 50 minut w temperaturze 165 stopni.



Do przygotowania ciasta wykorzystałam Rodzynki Królowej, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO. Rodzynki HELIO nadają wypiekom dodatkowych walorów smakowych. Warto je wykorzystać do przygotowania świątecznych ciast.

  

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Makowiec z wiśniami i galaretką

W poniedziałkowy poranek mam dla Was przepis na pyszne ciasto makowe z wiśniami i galaretką.  Połączenie maku z wiśniami i galaretką było strzałem w dziesiątkę. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Z powodzeniem można je upiec i postawić na świątecznym stole. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki,
50g masła,
50g margaryny,
3 łyżki cukru pudru,
2 żółtka,
1,5 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Dodatkowo:
1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO,
1 słoik wiśni drylowanych w syropie,
250 ml wody,
3 opakowania galaretki wiśniowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Ciasto piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.
3. Wiśnie razem z syropem przelewam do garnka. Wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejące wiśnie z galaretką wykładam na wierzch przestudzonego makowca. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.


Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę makową, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO. Masa makowa HELIO jest bardzo wygodna do użycia. Masę wystarczy wyjąć z puszki i wyłożyć na ciasto. Nie potrzeba do niej dodawać żadnych dodatkowych składników. Warto ją zakupić i wykorzystać do przygotowywania świątecznych wypieków.

Zachęcam do zakupu produktów HELIO niezbędnych w każdej kuchni.


niedziela, 11 grudnia 2016

Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole.  



SKŁADNIKI:
1 sprawiony karp,
1 cebula,
250g pieczarek,
200g makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO z Lidl Polska,
½ pęczka koperku,
250ml śmietany 30%,
100g masła,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzam.
2. Karpia dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Cebulę kroję w półplasterki.
3. N patelni rozpuszczam masło. Układam karpia. Dodaję cebulę. Rybę smażę na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony.
4. Do karpia dodaję podsmażone pieczarki oraz makaron. Całość zalewam śmietaną. Duszę na małym ogniu około 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
5. Gotową potrawę wykładam na talerz. Posypuję posiekanym świeżym koperkiem.


Do przygotowania karpia użyłam makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska. Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy wystarczy zebrać 6 naklejek. Każda jest przyznawana klientowi za zakupy o watości 50 zł. Po zebraniu naklejek wystarczy dopłacić w sklepie 1 grosz i odebrać książkę. Zapraszam do sklepów Lidl!!!



piątek, 9 grudnia 2016

Muffinki cytrynowe

W piątkowy wieczór prezentuję przepis na pyszne muffinki cytrynowe. Muffinki są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. 



SKŁADNIKI:
3 jajka,
2/3 szklanki cukru kryształu,
2/3 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
100g margaryny,
1 mała cytryna,
½ szklanki cukru pudru,
3 łyżki Nata de Coco z cytryną w żelu ZENTIS.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijam razem z cukrem kryształem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję wymieszane razem mąki oraz proszek do pieczenia. Margarynę rozpuszczam. Cienkim strumykiem wlewam margarynę do ciasta. Z cytryny ścieram wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam.
2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do ¾ wysokości). Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Cukier puder dokładnie mieszam z Nata de Coco z cytryną w żelu. Masę wykładam na wierzch przestudzonych muffinek.


Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów.



czwartek, 1 grudnia 2016

Ciasto tortowe z masą jajeczną

Nie znam osoby, która nie lubi zajadać się słodyczami. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto tortowe. Jest łatwe do przygotowania. Doskonale sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie. 





 SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
6 łyżek oleju,
1 i 1/3 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Poncz:
½ szklanki mocnego naparu z herbaty,
1 łyżka soku z cytryny,
Masa:
3 jajka,
¾ szklanki cukru,
200g masła,
1,5 kieliszka spirytusu,
Dodatkowo:
100 g orzechów włoskich,
galaretki w cukrze i czekoladowa posypka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Upieczony biszkopt przekrawam na trzy równe blaty. Herbatę mieszam z sokiem z cytryny. Ponczem nasączam biszkopt.
3. Masa: Jajka razem z cukrem ubijam nad kąpielą wodną. Ubijam około 15 minut, do momentu aż masa będzie gęsta. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną. Ucieram. Na końcu do masy wlewam spirytus. Ucieram.
4. Masę dzielę na trzy równe części. Na jeden blat biszkoptu wykładam porcję masy. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Wykładam drugą porcję masy i układam biszkopt. Pozostałą masą smaruję i dekoruję wierzch oraz boki ciasta.
5. Orzechy włoskie siekam i obsypuję nimi boki ciasta. Wierzch ciasta dekoruję czekoladową posypką oraz galaretką w cukrze.