Na jutrzejszy obiad polecam bitki z karkówki duszone z cebulą i suszonymi grzybami. Mięso jest kruche i miękkie. Po prostu rozpływa się w ustach. Bitki można podać z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kopytkami.
SKŁADNIKI:
1 kg karkówki bez kości,
2 cebule,
1 szklanka suszonych grzybów leśnych,
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
½ łyżki mąki,
1 łyżka śmietany 18%,
1,5 szklanki wody,
olej,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso pokroić na plastry i lekko rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
2. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Dodać cebulę i mięso. Posypać papryką mieloną. Chwilę podsmażyć.
3. Wodę wymieszać z mąką. Wlać do mięsa. Dodać suszone grzyby. Wszystko razem dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie.
4. W odrobinie wywaru spod mięsa wymieszać śmietanę. Wlać do mięsa. Dodać sól i pieprz do smaku. Dusić jeszcze przez 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz