Dzisiaj na moim blogu przepis na pyszną zupę grochową z grzankami. Zupa doskonale rozgrzeje w chłodne zimowe dni.
SKŁADNIKI:
Zupa:
300g grochu łuskanego,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 cebula,
250g boczku wędzonego,
250g kiełbasy cienkiej,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
woda,
oliwa,
Grzanki:
1 duża bułka,
100 g masła.
PRZYGOTOWANIE:
1. Groch przekładam do garnka, Wlewam około 2,5 litra wody. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję pod przykryciem około godziny.
2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Kiełbasę oraz boczek także kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Obraną marchewkę i pietruszkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję jeszcze około godziny.
3. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
4. Bułkę kroję w kostkę. Masło rozpuszczam na patelni. Dodaję bułkę i podsmażam do momentu, aż grzanki będą rumiane.
5. Zupę wylewam na talerze, posypuję grzankami i podaję.
Dobrą grochóweczką nigdy nie pogardzę :) Najlepsza jest z kiełbasą swojską z Zalasku oraz wypasionym boczkiem wędzonym od ZMKarol z Podlasia-polecam ich produkty, które można kupić w Carrefurze.
OdpowiedzUsuń