SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 ml oleju,
1/2 cytryny,
Dodatkowo:
lukier,
polewa czekoladowa,
kolorowa posypka,
płatki migdałowe.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Nadal ubijając cienkim strumykiem
wlewam olej. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty
sok. Mieszam.
2. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
mąką foremek na babeczki. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przestudzone babeczki wyjmuję z foremek.
3. Lukier oraz polewę przygotowuję według przepisu na
opakowaniu. Jedną połowę babeczek polewam lukrem i oprószam kolorową posypką. Drugą
część polewam polewą czekoladową i posypuję płatkami migdałowymi.
Wyglądają wyśmienicie, zaraz zacznę je robić.
OdpowiedzUsuńWesołych świat