niedziela, 8 marca 2015

Czekoladowe tulipany z nutką chilli

Z okazji Dnia Kobiet wszystkie Panie zapraszam na pyszny deser czekoladowy. Deser wspaniale się prezentuje i tak samo smakuje. 


SKŁADNIKI:
2 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 tabliczka białej czekolady,
200 ml śmietany kremówki,
1,5 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka chilli mielonego,
kakaowa posypka do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
  1. W okrągłych foremkach lub filiżankach zamrażam wodę. Czekolady (jedną gorzką i jedną białą) dzielę na kostki i rozpuszczam każdą z osobna na kąpieli wodnej. Na ciemną czekoladę wlewam czekoladę białą (nie mieszam). Zamrożony lód zawijam w foliowy woreczek. Boki zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie, tak aby powstały płatki tulipana. Czekam chwilę, aż czekolada stwardnieje i delikatnie zdejmuję czekoladowego tulipana.
  2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję pozostałą rozpuszczoną na kąpieli wodnej czekoladę oraz chilli. Dokładnie miksuję.
  3. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Wnętrze czekoladowych tulipanów wypełniam kremem. Wierzch deseru oprószam odrobiną chili oraz kakaową posypką.

4 komentarze: