SKŁADNIKI:
2 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 tabliczka białej czekolady,
200 ml śmietany kremówki,
1,5 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka chilli mielonego,
kakaowa posypka do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
- W okrągłych foremkach lub filiżankach zamrażam wodę. Czekolady (jedną gorzką i jedną białą) dzielę na kostki i rozpuszczam każdą z osobna na kąpieli wodnej. Na ciemną czekoladę wlewam czekoladę białą (nie mieszam). Zamrożony lód zawijam w foliowy woreczek. Boki zanurzam w rozpuszczonej czekoladzie, tak aby powstały płatki tulipana. Czekam chwilę, aż czekolada stwardnieje i delikatnie zdejmuję czekoladowego tulipana.
- Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję pozostałą rozpuszczoną na kąpieli wodnej czekoladę oraz chilli. Dokładnie miksuję.
- Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Wnętrze czekoladowych tulipanów wypełniam kremem. Wierzch deseru oprószam odrobiną chili oraz kakaową posypką.
pomysłowe;
OdpowiedzUsuńhttp://magicznakuchnia.blox.pl
bardzo fajne tulipanki :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiękne, idealne na Dzień Kobiet
OdpowiedzUsuńZachwycające :)
OdpowiedzUsuń