niedziela, 22 marca 2015

Strucla drożdżowa z makiem

Przepis na struclę z makiem to jeden z najstarszych przepisów w moim domu. Odkąd tylko pamiętam ciasto to zawsze gościło na świątecznym stole, nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc. Ciasto długo zachowuje świeżość i zawsze zjadamy je do ostatniego okruszka.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
25 dag mąki,
8 dag margaryny,
1 jajko,
1 żółtko,
3 dag drożdży,
1,5 łyżki cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1,5 łyżki kwaśnej śmietany,
szczypta soli,
Masa makowa:
20 dag maku,
1 jajko,
5 dag margaryny,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki cukru kryształu,
5 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy),
kilka kropli olejku migdałowego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Masa makowa: Mak zaparzam we wrzątku. Mielę dwa razy. Do maku dodaję cukier, cukier waniliowy, jajko, bakalie oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Masę doprawiam do smaku olejkiem migdałowym.
2. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję drożdże, jajko, żółtko, śmietanę, cukry oraz sól. Zagniatam ciasto.
3. Ciasto rozwałkowuję, tworząc kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmarowuję masę makową. Zwijam w rulon. Boki zlepiam. Struclę zawijam w papier do pieczenia i układam na blaszce. Odstawiam do godzinę do wyrośnięcia. Następnie piekę 60 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną struclę polewam lukrem lub polewą czekoladową.

3 komentarze:

  1. Cudnie wygląda, na pewno równie wspaniale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny makowiec tak jak wyglonda to i napewno tak smakuje napewno wyprubuje

    OdpowiedzUsuń