SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 jajka,
15 dag cukru,
6 łyżek oleju,
1 szklanka mąki,
2,5 łyżki kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
½ łyżki proszku do pieczenia,
½ łyżki octu,
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek,
2 galaretki zielone.
PRZYGOTOWANIE:
- Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewam olej i ocet. Wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 22x25 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
- Jabłka
obieram i kroję w ósemki. Przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością
wody. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż jabłka całkowicie się rozpadną.
Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia.
- Gęstym
musem przekładam upieczone ciasto. Schładzam godzinę w lodówce. Ciasto
kroję na porcje i ozdabiam cukrem pudrem.
Ślicznie wygląda i fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszne ciacho, super
OdpowiedzUsuńSuper ciacho!!!,
OdpowiedzUsuńA ile w tej szklance mieści się mąki bo to między szklanką a szklanką jest duża różnica.Jakie wkurzające są takie niedokładne przepisy.
OdpowiedzUsuńm
ieści mąki jak mnie wkurzają takie porypane niedokładne przepisy.