sobota, 7 marca 2015

Jabłecznik w murzynku

W sobotnie przedpołudnie zapraszam na szybkie, orzeźwiające ciasto z jabłkami. Każdemu będzie smakować. Zapraszam!!!


SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 jajka,
15 dag cukru,
6 łyżek oleju,
1 szklanka mąki,
2,5 łyżki kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
½ łyżki proszku do pieczenia,
½ łyżki octu,
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek,
2 galaretki zielone.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wlewam olej i ocet. Wsypuję mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 22x25 cm. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
  2. Jabłka obieram i kroję w ósemki. Przekładam do garnka, podlewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu do momentu, aż jabłka całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia.
  3. Gęstym musem przekładam upieczone ciasto. Schładzam godzinę w lodówce. Ciasto kroję na porcje i ozdabiam cukrem pudrem.

4 komentarze: