Moja propozycja na dzisiejszą kolację to tortilla ziemniaczana. Jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Tortillę można wzbogacić kawałkami boczku lub kiełbasy.
SKŁADNIKI:
7 jajek,
5 średnich ziemniaków,
2 cebule,
sól,
pieprz czarny mielony,
masło,
oliwa.
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki
i cebulę obieram. Ziemniaki kroję w cienkie plasterki, a cebulę w piórka.
Razem podsmażam na oliwie. Oprószam solą i pieprzem.
- Jajka
wybijam do miski. Dodaję przyprawy. Ubijam jajka trzepaczką lub widelcem. Dodaję podsmażone ziemniaki oraz cebulę. Mieszam.
- Masę
wylewam na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażę na małym ogniu na rumiano.
Następnie tortillę przewracam na drugą stronę przy pomocy płaskiego talerza
i smażę z drugiej strony. Przygotowaną tortillę kroję na porcje i układam na
talerzu.
Fajny omlecik, pycha!!
OdpowiedzUsuń