sobota, 28 marca 2015

Pasztet z królikiem

W sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny pasztet z królikiem. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Doskonale smakuje za świeżym pieczywem.


SKŁADNIKI:
5 nóg z królika,
1/2 kg boczku surowego wieprzowego,
30 dag wątróbki z kurczaka,
1 marchewka,
1 cebula,
4 jajka,
1 łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane mięso obieram z kości. Mięso, marchewkę i cebulę mielę przez maszynkę do mielenia.
2. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, majeranek, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Masę wykładam na foremkę (wymiary 11cm x 30cm). Wyrównuję.
3. Pasztet piekę 75 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz:

  1. Nie dodałaś jajek, ani bułki? Nie kruszy się ten pasztet?

    OdpowiedzUsuń