niedziela, 8 marca 2015

Schabowe zapiekane z pieczarkami i serem

Dziś niedziela,  a więc w większości domów na obiad będą kotlety schabowe. Ja postanowiłam troszeczkę je wzbogacić i przygotowałam schabowe zapiekane z pieczarkami i serem. To połączenie było strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie, a nie pożałujecie!!!


SKŁADNIKI:
400g schabu bez kości,
1 jajko,
bułka tarta,
250g pieczarek,
1 cebula,
100g sera żółtego,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Schab kroję na porcje, rozbijam cienko tłuczkiem i oprószam solą. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na rumiano na oliwie.
2. Pieczarki oraz cebulę kroję w drobną kostkę. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem.
3. Na usmażone kotlety nakładam porcję pieczarek. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Schabowe układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 10 minut w temperaturze 190 stopni.

1 komentarz:

  1. Robię podobne, tylko nie panieruje ich. Sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń