SKŁADNIKI:
Ciasto:
5 jajek,
200g cukru pudru,
1/2 szklanki oleju,
1/2 szklanki wody,
1 cytryna,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
3 łyżki kakao,
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady,
1,5 łyżki mleka,
kolorowe perełki,
PRZYGOTOWANIE:
1. Cytrynę dokładnie myję, ścieram skórkę i wyciskam sok.
Wodę mieszam z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając
dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Miksuję.
2. Białka ubijam na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej
z części dodaję kakao. Mieszam.
3. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę na babkę
nakładam naprzemiennie porcję jasnego i ciemnego ciasta. Piekę 55 minut w
temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę rozpuszczam na kąpieli wodnej. Dodaję mleko i mieszam. Masą czekoladową polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję kolorowymi perełkami.
Mnie wyszedł zakalec:( ale mnie zawsze w marmurku wychodzi zakalec...nie wiem co źle robię:(
OdpowiedzUsuń