środa, 4 marca 2015

Grzebyki

Zapraszam Was na pyszne półfrancuskie ciasteczka grzebyki. Wbrew pozorom są łatwe do przygotowania. Idealny deser do kawy lub herbatki.


SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki,
¾ kostki margaryny,
¾ szklanki śmietany 18%,
1 łyżka cukru waniliowego,
marmolada,
jajko do posmarowania.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę, cukier waniliowy oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Zawijam je w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkowuję na grubość 4 mm. Na brzegu ciasta rozsmaruję marmoladę. Zwijam w rulon. Odcinam pozostałe ciasto. Rulonik kroję na kawałki o długości około 6cm. Każdy kawałek nacinam nożem na brzegu. Tak postępuję również z pozostałym ciastem.
  3. Gotowe grzebyki układam na blaszce (lekko zaokrąglam). Smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

3 komentarze: