SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki,
¾ kostki margaryny,
¾ szklanki śmietany 18%,
1 łyżka cukru waniliowego,
marmolada,
jajko do posmarowania.
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę, cukier waniliowy oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Zawijam je w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.
- Ciasto
rozwałkowuję na grubość 4 mm. Na brzegu ciasta rozsmaruję marmoladę. Zwijam
w rulon. Odcinam pozostałe ciasto. Rulonik kroję na kawałki o długości około
6cm. Każdy kawałek nacinam nożem na brzegu. Tak postępuję również z
pozostałym ciastem.
- Gotowe
grzebyki układam na blaszce (lekko zaokrąglam). Smaruję roztrzepanym
jajkiem. Piekę około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Lubię je, czasem robię z nutellą
OdpowiedzUsuńTeż takie robię :) Pyszne są :)
OdpowiedzUsuńCudowne! :) Pychota
OdpowiedzUsuń