SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
4 łyżki oleju,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Poncz:
100 ml mocnej herbaty czarnej,
1/2 kieliszka rumu,
Masa jabłkowa:
80 dag jabłek,
2 opakowania galaretki zielonej,
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń w syropie,
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,
Masa śmietanowa:
250 ml śmietany 30%,
1 opakowanie galaretki cytrynowej,
Dodatkowo:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier.
Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto
wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30
minut w temperaturze 180 stopni.
2. Poncz: Herbatę mieszam z rumem. Ponczem nasączam przestudzony biszkopt.
3. Masa jabłkowa:
Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam odrobinę wody. Duszę ma małym ogniu do momentu, aż owoce
całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypuję zielone galaretki. Mieszam i
odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt, wyrównuję.
4. Masa
brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki
brzoskwiniowe, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto,
wyrównuję.
5. Masa śmietanowa:
Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Studzę. Schłodzoną
śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę cytrynową i razem miksuję.
Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję startą czekoladą. Gotowe
ciasto wkładam na godzinę do lodówki.
Fajne ciacho i jakie kolorowe :0
OdpowiedzUsuńsuper zapraszam do mnie : www.deliszys4u.blogspot.com pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń