poniedziałek, 30 marca 2015

Mini koszyczki z pastą jajeczną

Kto nie ma pomysłu co przygotować na wielkanocne śniadanie, nich przygotuje kruche koszyczki z farszem jajecznym. Są łatwe do przygotowania i będą efektownie prezentować się na świątecznym stole.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki,
50 g margaryny,
1 żółtko,
szczypta soli,
szczypta proszku do pieczenia,
1/2 łyżki gęstej śmietany,
Pasta jajeczna:
3 jajka,
1/2 pęczka rzodkiewki,
1/2 cebuli,
3 łyżeczki majonezu,
1/2 łyżeczki chrzanu,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Z ciasta wycinam krążki, którymi wyklejam małe foremki na babeczki. Piekę 12 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Resztki ciasta znów zagniatam. Z ciasta robię ok. 10 cm wałeczki. Wałeczki formuję w kształt litery C. Piekę 10 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w drobną kostkę. Rzodkiewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekam. Jajka łączę z cebulą i rzodkiewką. Dodaję majonez, chrzan oraz przyprawy. Mieszam.
4. Przygotowaną pastą wypełniam wnętrza upieczonych babeczek. Wbijam upieczone uchwyty, tak aby całość przypominała koszyczki.

4 komentarze:

  1. bardzo fajne i eleganckie podoba mi się na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. super te koszyczki, szkoda, że na Wielkanoc trzeba czekać cały rok ;-) , fajny blog, przepisy proste do wykonania, nawet przez mało wprawne gospodynie ,,

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka. Zapraszamy do siebie gotowaniepatki.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń