SKŁADNIKI:
6 podudzi z kurczaka,
2 marchewki,
1/2 pora,
4 łyżki oleju,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
3 łyżki masła,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Olej mieszam z papryką mieloną
oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą nacieram podudzia z kurczaka. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Pora kroję w plasterki. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję marchewkę oraz pora. Podlewam odrobiną wody i smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Podsmażoną marchewkę z porem dodaję do podudzi. Razem
zapiekam jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz