poniedziałek, 23 marca 2015

Schab zapiekany w kapuście z pomidorem

Dziś przedstawiam Wam kolejną propozycję obiadową. Połączenie schabu z kapustą dało wspaniały efekt końcowy. Potrawa jest bardzo smaczna, warto ją przygotować.

SKŁADNIKI:
½ kg schabu bez kości,
½ główki kapusty,
1 cebula,
1 pomidor,
sól,
pieprz,
oliwa,
masło.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Schab kroję na porcję, rozbijam na cienkie kotlety. Oprószam solą i pieprzem. Podsmażam na oliwie.
  2. Kapustę szatkuję. Gotuję 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. Cebulę szklę na oliwie. Dodaję kapustę i chwilę podsmażam.
  3. Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Wykładam połowę kapusty. Rozkładam kotlety i wykładam pozostałą kapustę. Na wierzchu układam plasterki pomidora. Oprószam solą oraz pieprzem. Przykrywam i zapiekam 60 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo pysznie. Czasem mam ochotę na takie bardziej tradycyjne, sycące dania.

    OdpowiedzUsuń