SKŁADNIKI:
½ kg schabu bez kości,
½ główki kapusty,
1 cebula,
1 pomidor,
sól,
pieprz,
oliwa,
masło.
PRZYGOTOWANIE:
- Schab kroję na porcję, rozbijam na cienkie kotlety. Oprószam solą i pieprzem. Podsmażam na oliwie.
- Kapustę
szatkuję. Gotuję 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. Cebulę szklę na
oliwie. Dodaję kapustę i chwilę podsmażam.
- Naczynie
żaroodporne smaruję masłem. Wykładam połowę kapusty. Rozkładam kotlety i
wykładam pozostałą kapustę. Na wierzchu układam plasterki pomidora. Oprószam
solą oraz pieprzem. Przykrywam i zapiekam 60 minut w temperaturze 180
stopni.
Wygląda bardzo pysznie. Czasem mam ochotę na takie bardziej tradycyjne, sycące dania.
OdpowiedzUsuń