Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pyszne ciasto z masą chałwową. Ciasto na każdą okazję. Doskonała propozycja
na rodzinną imprezę. Ciasto cieszy się wielkim powodzeniem wśród gości.
Przepraszam za jakość zdjęcia, bo nie jest zbyt dobra, uznałam jednak że warto przedstawić ten przepis.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
7 jajek,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1/2 szklanki cukru,
10 łyżek mąki krupczatki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 łyżki kakao,
Masa chałwowa:
2 opakowania budyniu śmietankowego,
1 łyżka mąki krupczatki,
3 łyżki cukru,
2 szklanki mleka,
1 kostka masła,
1 kostka margaryny,
20 dag chałwy,
Dodatkowo:
20 dag bezów.
gorzka czekolada.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukry. Nadal
ubijając wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu dodaję kakao.
Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
2. Masa chałwowa:
Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń. Odstawiam do przestudzenia. Masło oraz margarynę
ucieram na jednolitą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i razem ucieram. Następnie dodaję po
troszeczku budyniu. Ucieram.
3. Na połowę biszkoptu wykładam część masy chałwowej (1/3). Na masie
układam bezy i wykładam kolejną część masy (1/3). Przykrywam drugą połową biszkoptu. Wierzch
ciasta cienko smaruję pozostałą masą i posypuję startą gorzką czekoladą. Ciasto
schładzam godzinę w lodówce.
Wygląda naprawdę przepysznie (: Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda super ale czy potrzebna jest aż taka duża ilość tłuszczu? czy można pominąć kostkę margaryny? a jeśli nie to zastąpić ją również kostką masła?
OdpowiedzUsuńKremu jest dużo więc jedna kostka tłuszczu nie wystarczy, ale 1,5 kostki myślę że wystarczy. Koleżanka robiła tylko z masłem i mówiła że wyszło fajne. `Warto poeksperymentować, ja też nie lubię kremów z dużą ilością tłuszczu. W przypadku tego ciasta tłuszcz nie jest wyczuwalny, bo chałwa dominuje.
Usuń