SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 kostki margaryny (125g),
skórka otarta z jednej pomarańczy,
50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy,
Dodatkowo:
150g cukru pudru,
1,5 łyżki przegotowanej wody,
owoce kandyzowane.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Mąki stopniowo dodaję do masy jajecznej.
2. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną,
gorącą margarynę. Mieszam.
3. Do ciasta dodaję skórkę i sok z pomarańczy. Mieszam.
Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę.
Piekę 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzoną babkę wykładam z formy.
4. Cukier puder ucieram z wodą do momentu, aż powstanie
gęsty lukier. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch ciasta posypuję owocami
kandyzowanymi.
Fajnie Kasiu, że przepis na babkę podałaś - przypomniałaś mi iż święta się zbliżają , więc na Twój blog będę wpadać częściej :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńw tamtym roku pieklam pomaranczowa i jest rownie smaczna co cytrynowa :) szkoda, ze tak malo popularna
OdpowiedzUsuń