czwartek, 5 marca 2015

Muffinki z gruszkami

Dziś na deser polecam muffinki z gruszkami. W kilka chwil można przygotować pyszne owocowe babeczki. 


SKŁADNIKI:
2 jajka,
150 ml mleka,
100 ml oleju,
1,5 szklanki mąki,
½ szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
3 gruszki,
cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Jajka wybijam do miski. Dokładnie mieszam z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.
  2. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam.
  3. Ciasto przekładam łyżką do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Już jestem w siódmym niebie. Gruszki uwielbiam, a do tego jeszcze muffina . Mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne te muffinki Kasiu! Smakowicie wyglądają

    OdpowiedzUsuń