SKŁADNIKI:
2 golonki przednie,
1 marchewka,
kawałek selera,
1 cebula,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
2 szklanki piwa ciemnego,
1 łyżka ostrej mielonej papryki,
1 łyżka majeranku,
½ łyżki pieprzu,
sól.
PRZYGOTOWANIE:
- Golonki wkładam do garnka, zalewam wodą. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję przez 1 godzinę. Następnie do golonki dodaję obraną marchew, seler oraz cebulę. Wywar solę. Gotuję kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmuję z wywaru. Odstawiam do przestudzenia.
- Przygotowuję marynatę. Piwo mieszam z majerankiem, mieloną papryką, pieprzem oraz odrobiną
soli. Dodaję golonki. Obtaczam mięso w marynacie. Odstawiam na godzinę
w chłodne miejsce.
- Golonki
układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam piwną marynatą. Piekę około
godziny w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia mięso polewam kilkakrotnie marynatą spod golonek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz