SKŁADNIKI:
Ciasto:
500g mąki,
200g masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
½ szklanki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
Masa orzechowa:
100g masła,
2,5 łyżki miodu,
½ szklanki cukru,
200g orzechów włoskich,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki cukru kryształu,
2 żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
150g masła.
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagniatam ciasto.
Ciasto dzielę na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszki (wymiary 24x24cm). Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Masa orzechowa: Orzechy włoskie siekam. W garnuszku rozpuszczam masło. Dodaję orzechy, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część
ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę orzechową.
Wyrównuję. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½
szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym
mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam,
aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na
puszystą masę.
- Masą
przekładam upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu.
Gotowe ciasto wstawiam do godzinę do lodówki.
Piękne i bogate ciacho:) Piekłam ostatnio podobne, gdzie jedna z warstw miała orzechową glazurę- bardzo smaczna:) Twoje ciacho wygląda genialnie no i zawartość kusi:)Mniam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, zawsze pieczę je na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś zrobić, bo jeszcze takiego nie jadłam, ale często robię krówkę z podobnych składników :)
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie :blaszka jakich wymiarów?
OdpowiedzUsuńBlaszka 24cmx24cm. Jeśli ktoś nie ma takiej można zrobić na większej, wystarczy ilość składników zwiększyć o 1/3.
UsuńJa już dawno robiłam polecam jest bardzo pyszne , nie tylko na święta pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa piekę takie samo ale ciasto nasączam wodą z wódką :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto , jest to smak mojego dzieciństwa. Właśnie je upiekłam, ale warto zrobić z podwójnej porcji bo Pani porcja jest na małą blaszkę. Przepyszny 😋😋😋
OdpowiedzUsuńJest przepyszne. Moje ulubione :)
OdpowiedzUsuń