piątek, 27 marca 2015

Miodownik z orzechami

Dziś polecam pyszne ciasto miodowe z orzechami. Jest to moje ulubione ciasto, które piekę na każdą większą okazję. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe do przygotowania. Zapewniam, że kto je raz upiecze będzie piekł kolejny i kolejny raz.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
500g mąki,
200g masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu,
½ szklanki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
Masa orzechowa:
100g masła,
2,5 łyżki miodu,
½ szklanki cukru,
200g orzechów włoskich,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
4 łyżki cukru kryształu,
2 żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
150g masła.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszki (wymiary 24x24cm). Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Masa orzechowa: Orzechy włoskie siekam. W garnuszku rozpuszczam masło. Dodaję orzechy, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę orzechową. Wyrównuję. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę.
  4. Masą przekładam upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawiam do godzinę do lodówki.

9 komentarzy:

  1. Piękne i bogate ciacho:) Piekłam ostatnio podobne, gdzie jedna z warstw miała orzechową glazurę- bardzo smaczna:) Twoje ciacho wygląda genialnie no i zawartość kusi:)Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto, zawsze pieczę je na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś zrobić, bo jeszcze takiego nie jadłam, ale często robię krówkę z podobnych składników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam mam pytanie :blaszka jakich wymiarów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka 24cmx24cm. Jeśli ktoś nie ma takiej można zrobić na większej, wystarczy ilość składników zwiększyć o 1/3.

      Usuń
  5. Ja już dawno robiłam polecam jest bardzo pyszne , nie tylko na święta pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja piekę takie samo ale ciasto nasączam wodą z wódką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam to ciasto , jest to smak mojego dzieciństwa. Właśnie je upiekłam, ale warto zrobić z podwójnej porcji bo Pani porcja jest na małą blaszkę. Przepyszny 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest przepyszne. Moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń