SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki oleju,
3/4 szklanki mąki,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki startej marchewki,
50g orzechów włoskich,
Krem:
250 ml śmietany 30%,
1,5 łyżki cukru pudru,
100g serka mascarpone,
Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady,
1 łyżka mleka,
ozdoby cukrowe.
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka
ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia,
cynamonem i przyprawą do piernika. Do ciasta dodaję posiekane orzechy oraz
marchewkę startą na tarce o dużych oczkach. Delikatnie mieszam ciasto
łyżką. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 22cm, wysmarowaną tłuszczem
i wysypaną bułką tartą. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180
stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy i przekrawam na dwa blaty.
- Schłodzoną
śmietaną ubijam na sztywno. Dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Miksuję. Masą przekładam upieczone ciasto.
- Czekoladę
rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam. Polewę przekładam na rękawa cukierniczego z cienką końcówką. Na wierzchu ciasta robię kratkę
z polewy. Dodatkowo ciasto dekoruję ozdobami cukrowymi.
Fantastyczne ciacho, pysznie przełożone :)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho, chcę spróbować :)
OdpowiedzUsuń