SKŁADNIKI:
Ciasto:
3,5 szklanki mąki,
40g świeżych drożdży,
350 ml letniej wody
niegazowanej,
4 łyżki oleju,
1,5 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
Sos:
1/2 puszki pomidorów,
1/2 cebuli,
oliwa,
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz,
Dodatki:
3 cebule,
150g pieczarek,
1 papryka czerwona,
1 pomidor,
3 ogórki konserwowe,
100g sera żółtego,
oliwa,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: W
100ml wody rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól. Wlewam drożdże, pozostałą wodę oraz olej. Łączę wszystkie składniki i przez około 10
minut wyrabiam ciasto. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 40
minut do wyrośnięcia.
2. Sos: Cebulę
drobno posiekam i szklę na oliwie. Dodaję pomidory z puszki. Duszę przez około 5
minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
3. Cebulę kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki,
paprykę w paski, pomidora w półplasterki, a ogórki w plastry. Cebulę, pieczarki
i paprykę podsmażam na oliwie (każde z warzyw osobno). Ser ścieram na tarce o
dużych oczkach.
4. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Jedną część
rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Z drugiej części robię dwa wałeczki. Zaplatam je i
układam na brzegu ciasta na blaszce. Spód ciasta smaruję sosem. Następnie nakładam porcję
cebuli, pieczarek, papryki, ogórka oraz pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem
i ziołami prowansalskimi. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem. Pizzę piekę około
25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Ale nabrałam ochoty na pizzę. Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń