SKŁADNIKI:
1 kurczak,
1 mango,
6 łyżek oleju,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
2 łyżeczki pieprzu,
2 łyżeczki majeranku,
1 łyżeczka soli.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mango obieram, usuwam pestkę i kroję w grubszą kostkę.
Wnętrze kurczaka wypełniam mango. Nogi związuję nićmi.
2. Olej mieszam z solą, pieprzem, papryką mieloną oraz majerankiem. Marynatą dokładnie nacieram kurczaka.
3. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę
1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam
mięso wytworzonym sosem, a 15 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie,
aby kurczak się zarumienił.
Jeżeli nie macie głębokiego naczynia żaroodpornego, kurczaka możecie upiec na blaszce w foliowym rękawie do pieczenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz