poniedziałek, 9 marca 2015

Jajko sadzone w wersji na słodko

Dzisiaj zapraszam wszystkich na pyszny deser, który wspaniale smakuje i jeszcze lepiej się prezentuje. Polecam gorąco!!!


SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1/3 łyżki proszku do pieczenia,
1/3 łyżki octu,
Krem:
1 szklanka śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
Dodatkowo:
3 połówki brzoskwiń z syropu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję naprzemiennie żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Mieszam. Ciasto wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm). Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Ostrym nożem wycinam w upieczonym cieście owalne elipsy.
3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubitą śmietaną smaruję wykrojone elipsy. Z połówek brzoskwiń ścinam czubek i kładę go na przygotowanym ciastku, tak aby przypominał żółtko jajka. Deser przed podaniem schładzam w lodówce.

4 komentarze:

  1. można się nabrać, ale te na pewno lepiej smakują;
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł :) mozna komuś zrobic psikusa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja myślałam , że te żółtka to prawdziwe są a tymczasem... to brzoskwinie ... :)

    Bardzo fajny pomysł Kasiu - szczególnie na WIelkanoc :)

    I super pomysł na bloga - nie kryję podziwu .

    Twoje dania tradycyjne a i do tego oryginalne - prawdziwy "majsztersztyk"

    Pozdrawiam Cię serdecznie :) Małgosia

    OdpowiedzUsuń