SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1/3 łyżki proszku do pieczenia,
1/3 łyżki octu,
Krem:
1 szklanka śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
Dodatkowo:
3 połówki brzoskwiń z syropu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję naprzemiennie
żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia oraz ocet. Mieszam. Ciasto wykładam na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia (wymiary 22×30 cm). Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Ostrym nożem wycinam w upieczonym cieście owalne elipsy.
3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Ubitą śmietaną smaruję wykrojone elipsy. Z połówek
brzoskwiń ścinam czubek i kładę go na przygotowanym ciastku, tak aby
przypominał żółtko jajka. Deser przed podaniem schładzam w lodówce.
można się nabrać, ale te na pewno lepiej smakują;
OdpowiedzUsuńwww.magicznakuchnia.blox.pl
Super , pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :) mozna komuś zrobic psikusa :)
OdpowiedzUsuńA ja myślałam , że te żółtka to prawdziwe są a tymczasem... to brzoskwinie ... :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł Kasiu - szczególnie na WIelkanoc :)
I super pomysł na bloga - nie kryję podziwu .
Twoje dania tradycyjne a i do tego oryginalne - prawdziwy "majsztersztyk"
Pozdrawiam Cię serdecznie :) Małgosia