Dokładnie dziś mija miesiąc odkąd dodałam pierwszy wpis na moim blogu. Z tej okazji zapraszam Was na prosty torcik śmietankowy. Dziękuję wszystkim na liczne odwiedziny. Dzięki Wam to był wspaniały miesiąc:)
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
1 szklanka cukru,
1 kopiasta szklanka mąki,
5 łyżek oleju,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa:
500 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie galaretki zielonej,
1 opakowanie galaretki czerwonej,
Dodatkowo:
owoce (mandarynki. winogrona, banan),
PRZYGOTOWANIE:
1.Biszkopt: Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Masę wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na trzy blaty.
2. Masa: Galaretkę zieloną rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę (150 ml) ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą zieloną galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Odstawiam do stężenia. Przykrywam drugim biszkoptem. Galaretkę czerwoną także rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę (150 ml) ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą czerwona galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Odstawiam do stężenia. Przykrywam trzecim biszkoptem.
3. Pozostałą śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Masą smaruję boki i wierzch tortu (ozdabiam brzegi). Na wierzchu tortu układam ulubione owoce.
Cudowny tort :)
OdpowiedzUsuńGratulacje :)
Pięknie wygląda, tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuńSwietny, smietanowe torty uwielbiam
OdpowiedzUsuńWspaniały tort,kolory fantastyczne. Poproszę kawałek
OdpowiedzUsuńTort zrobilam rano a na wieczór już go nie bylo..jest taki delikatny ze aż rozplywa się w ustach! !! Pycha!!!:polecam
OdpowiedzUsuńŚliczny
OdpowiedzUsuńŚliczny
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńwyglada BAJECZNIE !!!, musi BOSKO smakowac, pozdrawiam
Czy biszkopt trzeba czymś nasączyć??!!
OdpowiedzUsuńJest przepyszny
OdpowiedzUsuńPyszny jest
OdpowiedzUsuń