SKŁADNIKI:
30 dag wiórków kokosowych,
3 białka,
8 dag masła,
5 łyżek mleka,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru kryształu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję cukier i dokładnie mieszam.
Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe oraz wlewam mleko. Dokładnie mieszam.
Masę kokosową odstawiam do przestudzenia.
2. Białka ubijam na sztywną pianę. Do piany dodaję mąkę
ziemniaczaną. Miksuję. Do ubitych białek dodaję masę kokosową i delikatnie
mieszam łyżką.
3. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Przygotowane kuleczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam. Piekę
około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
To również moje ulubione ciasteczka:-)
OdpowiedzUsuńlubię :) bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co kokosowe :-)
OdpowiedzUsuńFajne ciacha, bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis! Nie znalam go...
OdpowiedzUsuń