SKŁADNIKI:
400g ziemniaków,
250g sera białego,
1 cebula,
1/2 kg mąki,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
200g boczku surowego,
oliwa,
sól,
pieprz,
woda.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie
i przeciskam przez praskę. Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oliwie. Do
ziemniaków dodaję ser, cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę
wszystkie składniki.
2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz
odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w
cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi.
3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut.
Odcedzam.
4. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na rumiano w
rondelku. Pierogi wykładam na talerz i okraszam podsmażonym boczkiem.
Pyszne pierogi, uwielbiam ruskie, a mój brat to dopiero za nimi szaleje :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Choć wolę jak podaje się z kwaśną śmietaną :)
OdpowiedzUsuńtradycyjne pierogi zawsze najlepsze :)
OdpowiedzUsuńRuskie moje ukochane...
OdpowiedzUsuń