wtorek, 17 marca 2015

Klopsy w sosie pieczarkowym

Na dzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.


SKŁADNIKI:
½ kg łopatki wieprzowej bez kości,
1 cebula,
1 jajko,
4 łyżki bułki tartej,
30 dag pieczarek,
5 łyżek śmietany 30%,
1,5 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrabiam masę.
  2. Z masy mięsnej formuję niewielkie kuleczki. Klopski obsmażam z dwóch stron na oleju. Przekładam do garnka. Wlewam ½ litra wody. Gotuję.
  3. Do klopsów dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Gotuję na małym ogniu 30 minut.
  4. Śmietanę mieszam z mąką i wlewam do klopsów. Mieszam i gotuję 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 

1 komentarz: