SKŁADNIKI:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 kostki margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
80g orzechów włoskich,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1,5 łyżki kawy mielonej,
kilka kropel aromatu rumowego,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
1 łyżka mleka,
płatki migdałowe.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszam z
proszkiem do pieczenia i kawą. Stopniowo dodaję do masy jajecznej. Następnie
cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę.
2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i
aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i
wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180
stopni.
3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką
mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję płatkami
migdałowymi.
Babka na święta musi byc obowiązkowo
OdpowiedzUsuńBabki uwielbiam, twoja wygląda super :)
OdpowiedzUsuńMmm, prezentuje się niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń