SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
½ szklanki cukru,
¾ szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
½ cytryny,
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
¼ szklanki wody,
2 opakowania galaretki zielonej,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
3 łyżki cukru,
1 kostka masła,
1 łyżka soku z cytryny,
Dodatkowo:
20-25 sztuk herbatników,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
1 łyżeczka mleka.
PRZYGOTOWANIE:
- Biszkopt: Białka ubijam na sztywną
pianę. Dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej, ocet
oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z
cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o
wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną
papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Duszę na małym
ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt.
- Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½
szklanki i mieszam budynie oraz cukier. Pozostałe mleko gotuję. Wymieszaną masę wlewam do gotującego się mleka, mieszam. Gotuję 3 minuty. Studzę.
Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz sok z cytryny.
Ucieram. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję.
- Na masie
budyniowej układam herbatniki. Wierzch ciasta polewam rozpuszczoną razem z
mlekiem na kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce.
Bardzo smakowite, chętnie bym się poczęstowała (:
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPychotka! wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda i bardzo profesjonalne wykonanie.
OdpowiedzUsuńJa do masy jabłkowej dodałam gruszki,startą marchewkę i galaretkę agrestową
OdpowiedzUsuńpół na pół tak żeby wyszedł kilogram