niedziela, 29 marca 2015

Babka kawowo- orzechowa

Dziś na moim blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 kostki margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
80g orzechów włoskich,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1,5 łyżki kawy mielonej,
kilka kropel aromatu rumowego,
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
1 łyżka mleka,
płatki migdałowe.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Mąki wymieszam z proszkiem do pieczenia i kawą. Stopniowo dodaję do masy jajecznej. Następnie cienkim strumykiem wlewam rozpuszczoną margarynę.
2. Na końcu do ciasta dodaję posiekane orzechy włoskie i aromat. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto wylewam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę na babkę. Piekę 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Mieszam z łyżką mleka do momentu, aż masa będzie jednolita. Polewą polewam przestudzoną babkę. Wierzch ciasta posypuję płatkami migdałowymi.

3 komentarze: