sobota, 28 lutego 2015

Krokiety w waflach z mięsem mielonym

Są mniej pracochłonne niż tradycyjne krokiety. Doskonała propozycja obiadowa. Można je podawać z barszczem czerwonym. Minusem krokietów zawijanych waflach jest to, iż najlepsze są zaraz po usmażeniu, gdy dłużej poleżą robią się gumowe. Smakiem nie odbiegają od zwykłych krokietów zawijanych w naleśnikach. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Farsz:
1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
1 cebula,
1 jajko,
sól,
pieprz,
oliwa,
Dodatkowo:
1 opakowanie wafli kwadratowych,
2 jajka,
bułka tarta,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę.
  2. Wafle przekrawam na pół i przykrywam wilgotną ściereczką. Odstawiam na 5 minut, aby zmiękły. Na środek każdego z wafli nakładam porcję farszu mięsnego. Zwijam w krokiety.
  3. Przygotowane krokiety maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie.

2 komentarze: