poniedziałek, 2 marca 2015

Paprykowe muffinki

Muffinki w wersji wytrawnej to doskonała przekąska imprezowa. Są szybkie i łatwe do przygotowania. 


SKŁADNIKI:
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 papryka żółta,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
½ szklanki oleju,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki pieprzu,
½ łyżeczki bazylii.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych. Kroję w kostkę.
  2. Jajka mieszam trzepaczką razem z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Mokre składniki łączę z suchymi. Do masy dodaję pokrojoną paprykę (kilka kawałków zostawiam do dekoracji) i dokładnie mieszam.
  3. Masę przekładam łyżką do foremek ma muffiny. Na wierzchu układam pozostawiane kawałki papryki. Piekę około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wytrawne muffinki, chociaż nie wszystkich przekonują. Przepis zapisany, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń